≫ 

"Tek sam izašla iz tromesečnog karantina": 2.000 turista zaglavljeno u poznatom letovalištu zbog korona virusa

Beihai, popularna letnja destinacija u kineskom južnom regionu Guangsi, zabeležio je više od 450 infekcija u poslednjih pet dana

  • 0
Maska plaža more korona virus Foto: Tanjug/AP

Više od 2.000 turista zaglavljeno je u jednom kineskom primorskom gradu nakon porasta broja slučajeva korona virusa, jer su vlasti naredile uvođenje strogog lokdauna koji je propisan "nultom kovid strategijom".

Zvaničnici u Beihaiju zatvorili su grad i naredili su tokom vikenda masovno testiranje 1,9 miliona stanovnika.

Kineska nulta kovid strategija zahteva ovako stroge mere, a stručnjaci već upozoravaju da je ekonomija ove države ugrožena. Zvaničnici su prošle nedelje saopštili da je u drugom tromesečju ekonomija u državi opala, jer su duga zaključavanja zbog pandemije korona virusa utilaca ne samo na kompanije, već i na potrošače.

Beihai, popularna letnja destinacija u kineskom južnom regionu Guangsi, zabeležio je više od 450 infekcija u poslednjih pet dana. Iako mnogima ove brojke deluju nisko, s obzirom na to da se radi o gradu od skoro dva miliona stanovnika, ove brojke se prema "nultoj kovid strategiji" smatraju kao visoke.

Lokalne vlasti u Beihaiju su u nedelju saopštile turistima da mogu da odu iz grada samo ukoliko imaju negativan test, nisu bili u kontaktu sa zaraženom osobom i nisu posećivali područje srednjeg i visokog rizika. Svi ostali, moraće da ostanu u ovom gradu i naređen im je obavezan karantin, saopštili su zvaničnici na konferenciji za novinare.

Jedna žena koja je ostala zaglavljena u ovom gradu izrazila je svoje frustracije putem videa koji je objavljen na platformi Douyin, kineskoj verziji TikToka. Za kratko vreme video je dobio više od 2.700 lajkova.

- Upravo sam izašla iz tromesečnog karantina u Šangaju, došla sam u Beihaj da udahnem malo svežeg vazduha, da li sam kriva zbog toga - pita se ona u videu.

U drugim delovima Kine lokalne vlasti pooštravaju mere zbog porasta novozaraženih korona virusom, piše BBC.

U ponedeljak su lokalne vlasti u Šangaju saopštile da će zahtevati da se stanovnici u više od polovine okruga u Šangaju testiraju na virus, a slična situacija bila je i prošle nedelje.

Glavni finansijski, trgovinski i proizvodni centar ponovo je otvoren tek u junu nakon dvomesečnog zatvaranja.

To je jedan od nekoliko velikih kineskih gradova koji se bore sa novim klasterima infekcija.

Ovakve mere najviše su oštetile domaću ekonomiju, što se odrazilo i na BDP, koji je u drugom tromesečju opao za 2,6 odsto u odnosu na prethoni kvartal. BDP ili bruto domaći proizvod je jedan od najvažnijih načina da se pokaže koliko dobro, ili loše, ekonomija posluje.

Video: Dramatičan snimak iz Šangaja: Ceo kvart u blokadi zbog jednog slučaja korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA