≫ 

Raste broj stradalih u požarima u Evropi: U Portugalu se broj udvostručio, u Španiji od toplote umrle stotine

Evropska Komisija je upozorila na ekstremne suše, a požari u Francuskoj, Španiji i Portugalu nastavljaju da pustoše šume. Najveći požari zabeleženi su na jugu Francuske u blizini Bordoa, gde su se vatrogasci dve nedelje borili sa stihijom, a evakuisan je i veliki broj ljudi

  • 0

Nekoliko gradova i manjih mesta u Francuskoj oborilo je temperaturne rekorde, a više od 2.000 vatrogasaca nastavlja da se bori sa šumskim požarima na jugozapadu. Jak toplotni talas koji je zahvatio veći deo Zapadne Evrope polako se pomera ka severu i istoku kontinenta.

Grad Nant, u blizini atlantske obale, zabeležio je juče rekordna 42 stepena Celzijusa, nadmašivši prethodni rekord od 40, 3 stepena, koliko je izmereno davne 1949. godine. Tokom ovog toplotnog talasa oboreni su i noćni temperaturni rekordi, pa je u Normandiji u tri sata ujutru izmereno 32,8 stepeni Celzijusa.

Zvaničnici su upozorili da je cela zapadna obala Francuske od Landesa na jugu, do Finistere na severu, pogođena visokim temperaturama. Meteorolozi upozoravaju da će rekordi biti oboreni i danas, jer se masa vrućeg vazduga, pomera ka severu i istoku, pa se očekuje da će najteže biti pogođene istočna Francuska, Belgija, Holandija i Nemačka.

Holandska meteorološka služba saopštila je da bi danas temperature u pojedinim gradovima mogle da dostignu 38 stepeni Celzijusa, pa su zbog toga prinuđeni da uvedu narandžasti meteoalarm koji se odnosi na ekstremne uslove, u centralnim i južnim delovima zemlje.

U Belgiji meteorolozi najavljuju rekordnih 40 stepeni.

Evropska Komisija je upozorila na ekstremne suše, a požari u Francuskoj, Španiji i Portugalu nastavljaju da pustoše šume. Najveći požari zabeleženi su na jugu Francuske u blizini Bordoa, gde su se vatrogasci dve nedelje borili sa stihijom, a evakuisan je i veliki broj ljudi.

Požari su se nastavili i tokom prethodne noć zbog vetra koji je imao promenljiv prvac koji je otežavao gašenje. Uništeno je 19.000 hektara borove šume, a evakuisano je 37.000 ljudi.

Pet kampova iz kojih je prošle nedelje evakuisano oko 6.000 turista u blizini Dine Pilat, najveće peščane dine u Ervopi, potpuno su sravnjeni sa zemljom, saopštile su loklane vlasti. Oni su takođe rekli da je ejdan muškarac uhapšen u ponedeljak, navodno zbog podmetanja požara u Landirasu, gde je izgorelo skoro 13.000 hektara šume, piše Guardian.

Više od 500 preminulih u Španiji

U Francuskoj do sada nije zabeležen nijedan smrtni slučaj povezan sa požarima, ali je u Španiji preminuo jedan vatrogasac i pastir. U ponedeljak je u Madridu jedan kancelarijski radnik koji je bio u pedesetim godinama, preminuo od posledica toplotnog udara.

Državni institut Karlos III saopštio je da je prijavljeno više od 510 smrtnih slučajeva koji su povezani sa visokim temperaturama.

Još jedan u nizu incidenata dogodio se u blizini grada Tabare, u kom je teško povređen jedan farmer, kome je na traktoru vatra zahvatila odeću na leđima. On je uspeo da pobegne iz traktora, a kasnije je sa ozbiljnim opekotinama avionom prebačen u bolnicu.

Španske vlasti saopštile su da se vatrogasci bore sa više od 20 šumskih požara koji i dalje besne od Galicije na jugu gde je vatra uništila 4.500 hektara, dok se u Portugalu 1.000 vatrogasaca bori sa deset požara na severu zemlje.

Broj poginulih u požarima u Portugalu se u ponedeljak udvostručio i sada iznosi četiri, nakon štoi su dve osobe poginule u sudaru automobila dok su pokušavali da pobegnu od vatre, dok je više od 60 osoba povređeno.

- Pronašlli smo auto koji je potpuno izgoreo. U njemu su bile dve osobe starosti oko 70 godina - saopštio je gradonačelnik Murče.

On je takođe dodao da je vatra zahvatila pola teritorije opštine.

Velika Britanija oborila temperaturni rekord

U Velikoj Britaniji su juče izmerene rekordne temperature, a predviđa se da će danas situacija biti još teža. Železničke kompanije su zbog visokih temperatura otkazale svoje usluge, a zatvorene su i pojedine škole.

Meteorolozi u Britaniji saopštili su juče da je oboren rekord iz 2019. godine, kada je izmereno 38,7 stepeni.

Noć sa ponedeljka na utorak bila je najtoplija od kada se meri temperatura u ovoj državi, a prosečna temperatura iznosila je oko 25 stepeni.

Video: Vatra guta sve pred sobom: Ogorman požar u Portugalu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA