≫ 

Bivši zvaničnik NATO misli da zna kada i kako će se završiti rat u Ukrajini

Stavridis je konstatovao kako je evidentno da je ukrajinski sukob "zaglavio na obe strane"

  • 34
Ukrajina rat Marijupolj Azovstal Donjeck Republika Fičer 2 Foto-montaža: Tanjug/AP

Sukob Rusije i Ukrajine će verovatno da se završi za četiri do šest meseci. Biće to finale bez pobednika, na duži rok "zamrznuti sukob", nalik na onaj u Korejskom ratu.

Na rusko-ukrajinskoj granici takvo će stanje vladati dugo vremena, imaćemo zapravo novu Severnu i Južnu Koreju u Evropi, smatra Džejms Stavridis, bivši vrhovni zapovednik snaga NATO-a za Evropu, prenosi Business Insider.

Stavridis je raspravljao o budućnosti rata u Ukrajini s biznismenom i milionerom Džonom Katsimatidisom na njujorškom radiju WABC 770 AM. Stavridis, admiral američke mornarice i aktivni učesnik u Zalivskom, Iračkom i Avganistanskom ratu, čovek je velikog vojnog znanja i veoma dobar poznavalac strateških odnosa u Evropi.

Stavridis je prvo konstatovao kako je evidentno da je ukrajinski sukob "zaglavio na obe strane".

Ukrajinci pružaju neočekivano jak otpor, a Putinovi ratni planovi nisu se pokazali jako efikansim: dobio je malo teritorija u odnosu na ambicije s kojima je ušao u sukob.

- Vidim da ovaj rat ide prema prisilnom primirju, nečemu što je nalik kraju Korejskog rata, s militarizovanim zonama između dve strane i stalnom neprijateljstvu u nekoj vrsti zamrznutog sukoba. Zamrzavanje rata u Ukrajini prognoziram za četiri do šest meseci. Nijedna strana ne može da izdrži puno duže od toga - zaključio je Stavridis.

Korejski rat vodio se između Severne i Južne Koreje između 1950. i 1953. godine. Situacija je prilično analogna aktualnom sukobu: Sovjetski Savez je tad podržavao Severnu Koreju, dok je Južna Koreja bila potpomognuta iz Sjedinjenih Država.

Žestok sukob između dve zemlje, rat koji je uništavao čitave porodice, prestao je primirjem u julu 1953. kojim je stvorena demilitarizovana zona.

Kako ni u godinama koje su usledile između Severne i Južne Koreje nije potpisan službeni mirovni ugovor, dve zemlje tehnički su i dalje u ratu. I režimi im se i danas gotovo jednako mrze kao dok se na bojištima prolivala krv.

Video: Najmanje 17 osoba poginulo: Kijev tvrdi da je pogođena stambena zgrada kod Odese

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JACA 🍀

    19. jul 2022 | 15:55

    Evo, ja ću se pokazati kao bolji analitičar od ovog natovca - završiće se kad Putin odluči, tj. kad Rusija ostvari svoje zacrtane ciljeve, znači završiće se pobedom Rusije! Živi bili, pa, videli!

  • 🤣🤣🤣

    19. jul 2022 | 15:15

    Pa ti si instant NATO svršeni djak generacije.Bolje ćuti nebrukaj se.Biće kako Putin kaže ili ničega biti neće to zna i dete u obdaništu.

  • J...

    19. jul 2022 | 15:44

    General ne vidi da se ovde radi o dve države a ne o koreji!Rusija nije severna Koreja!Rusija je velesila koja prilično dobro toleriše zapadni ološ!pitanje je dokle će....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA