≫ 

Slučaj Flojd: Drugi policajac dobio 2,5 godine zatvora, njegova odgovornost manja "jer ga je držao za noge"

Tomas Lejn je osuđen zbog uskraćivanja medicinske nege Flojdu, koji je preminuo kada mu je policajac Derek Šovin kolenom pritiskao vrat

  • 1
Džordž Flojd, osumnjičeni, policajci, ubistvo Aleksander Kueng, Tomas Lejn (u sredini) i Tu Tao, Foto: Tanjug/AP

Bivši policajac iz Mineapolisa Tomas Lejn osuđen je danas na dve i po godine zatvora na osnovu savezne tužbe za kršenje građanskih prava u slučaju smrti Afroamerikanca Džordža Flojda maja 2020. godine.

Lejn je osuđen zbog uskraćivanja medicinske nege Flojdu, koji je preminuo kada mu je policajac Derek Šovin kolenom pritiskao vrat.

Utvrđeno je da je Lejn držao Flojda za noge dok je Šovin kolenom pritiskao Flojda gotovo devet i po minuta, preneo je Glas Amerike.

Za krivično delo kršenja Flojdovih građanskih prava osuđena su još dvojica bivših policajaca i oni čekaju izricanje kazne, prenosi Tanjug.

Tužilaštvo je za Lejna tražilo kaznu od šest i po godina zatvora, dok je njegov advokat zahtevao nešto više od dve godine, navodeći da je Lejnova odgovornost bila najmanja.

Dereku Šovinu, osuđenom za ubistvo Džordža Flojda sud je u junu 2021. godine izrekao zatvorsku kaznu od 22 godine i šest meseci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Olgica

    22. jul 2022 | 09:17

    Isto ovo smo videli juče u Novom Sadu. Srećom, bez žrtava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA