Prvi čovek MI6 progovorio o Putinovom zdravlju, izneo procene kako bi sukob mogao dalje da se odvija

Prvi čovek MI6 da bi neki uspeh na bojnom polju bio "važan podsetnik ostatku Evrope da se može pobediti"

  • 14
Ričard Mur, MI6 Foto: Profimedia

Rusija će imati velikih problema da održi svoju "vojnu kampanju", a Ukrajina će verovatno biti u stanju da uzvrati udarac, rekao je šef britanske obaveštajne službe.

Prvi čovek MI6 Ričard Mur kaže da je Rusija videla dramatične neuspehe u svojim početnim ciljevima - da smeni predsednika Ukrajine, osvoji Kijev i razjedini Zapad.

On je potez Rusije nazvao "najneverovatnijim golim aktom agresije... u Evropi od Drugog svetskog rata".

Mur kaže da su ruski nedavni proboji "sitni" i da će Rusija uskoro "ostati bez snage".

- Naša procena je da će Rusima biti sve teže da pronađu ljudstvo i materijal u narednih nekoliko nedelja - rekao je Mur na konferenciji u Koloradu.

Njegove procene se mogu smatrati optimističnim, a sposobnost Ukrajine da izvrši kontranapad može zavisiti od većih zaliha oružja sa Zapada, za koje ukrajinski zvaničnici kažu da je često stizalo presporo.

Prvi čovek MI6 da bi neki uspeh na bojnom polju bio "važan podsetnik ostatku Evrope da se može pobediti", pogotovo pre zime koja će biti neizvesna po pitanju snabdevanja gasom.

- Čeka nas teško vreme - rekao je Mur.

Dodatni razlog za održavanje podrške kako bi se pomoglo Ukrajincima da pobede, ili "barem da pregovaraju sa pozicije značajne snage", rekao je Mur, je taj što kineski lider Si Đinping "gleda kao jastreb".

- Ne postoje dokazi da predsednik Rusije Vladimir Putin ima problema sa zdravljem - rekao je Mur, potkrepljujući izjavu svog američkog kolege, prvog čoveka CIA Viljama Burnsa.

Oko 400 ruskih obaveštajaca proterano je iz Evrope, dodao je Mur i istakao da je tim sposobnost Rusije da špijunira na kontinentu smanjena za pola.

- Naša vrata su uvek otvorena - rekao je on govoreći o regrutovanju nezadovoljnih ruskih zvaničnika da špijuniraju za Britaniju.

"Moramo da se okrenemo Kini"

Govoreći o Kini, Mur je rekao da MI6 nikad nije imao nikakve iluzije o komunističkoj Kini.

On je otkrio da se MI6 usresredila na Kinu više nego na bilo koji drugi subjekat, a napori u ovoj oblasti su upravo prošli mimo onih koji su posvećeni borbi protiv terorizma.

Mur je istkao da je još prerano govoriti kakve lekcije bi Kina mogla da izvuče iz Putinovih akcija u Ukrajini, ali da postoji mnogo znakova da su se zvaničnici u Pekingu "pregrajali" pokušavajući da zaključe šta misle.

- Teško je to protumačiti u ovom trenutku - smatra Mur.

Prvi čovek MI6 rekao je da je važno podsetiti rukovodstvo Kine kako bi invazija na Tajvan mogla da pođe po zlu.

Rekao je da je kinesko rukovodstvo potcenilo američku odlučnost i moć, i da bi to moglo da ih navede na pogrešnu procenu.

- Ne mislim da je to neizbežno - rekao je on na pitanje o velikom sukobu.

Govoreći o Iranu, rekao je da je nuklearni sporazum "na stolu", ali je skeptičan oko toga da li će Ajatolah Ali Kamnei taj sporazum i potpisati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    22. jul 2022 | 09:48

    Britanska gnjida cija se kultura zasniva na genocidu i pljacki daje lekcije o moralu...

  • Popaj

    22. jul 2022 | 09:41

    Babi se snilo ono što je njoj milo😄😄

  • ТРЕБИЊЕ ЛЕОТАР

    22. jul 2022 | 11:04

    Аха “ сигурно бабо гатаро , моја деда је увек говорио да нема већег зла од енглеза

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA