≫ 

Kako je Berluskoni na tajnom ručku sa saradnicima skovao plan kako da obori Vladu Marija Dragija?

taliju sada očekuju meseci političke nestabilnosti. Verovatno će potrajati nekoliko nedelja nakon izbora 25. septembra pre nego što nova koalicija bude sastavljena

  • 0
Mario Dragi Foto: Tanjug/AP

Jednog vrelog popodneva, neki od najuticajnijih italijanskih političara okupili su se u hladu luksuzne vile u jednoj od najekskluzivnijih četvrti Rima, ručali sabljarku i salatu, i skovali plan za obaranje vlade Marija Dragija.

Domaćin u vili "Grande" u utorak 19. jula bio je Silvio Berluskoni, italijanski milijarder i bivši premijer koji predvodi partiju desnog centra Forca Italija. Pored njega je bio Mateo Salvini iz desničarske lige, sa predstavnicima drugih grupa i saradnicima.

Sa zaverenicima je preko telefona narednog dana razgovarala i Đorđa Meloni, opoziciona liderka koja je sada favorit da postane nova premijerka Italije na vanrednim izborima koji se održavaju na jesen.

U roku od 24 sata, Dragijeva sudbina je zapečaćena. Zaverenici su povukli podršku njegovoj širokoj koaliciji i premijer nije imao izbora osim da ode u predsedničku palatu, gde je u četvrtak podneo ostavku.

Italiju sada očekuju meseci političke nestabilnosti. Verovatno će potrajati nekoliko nedelja nakon izbora 25. septembra pre nego što nova koalicija bude sastavljena.

Italijanska politička kriza je problem i za Evropsku uniju. Centralna banka pokušava da spreči recesiju, dok pritom balansira potrebu da obuzda inflaciju rizikujući raspirivanje nove dužničke krize.

Dok besni rat u Ukrajini, a energetskih zaliha nema dovoljno, pojedini u italijanskoj politici se sada pitaju da li desničari zaista znaju šta su učinili.

Za italijanskog šefa diplomatije Luiđija di Maja, koalicione partije "se igraju budućnošću italijanskog naroda. Posledice ovog tragičnog izbora će ostati u našoj istoriji", kazao je on.

Kao lider vlade nacionalnog jedinstva, koji nije izabran na izborima i kojeg je predsednik vrbovao da pomogne zemlji tokom pandemije prošle godine, Dragi je smatrao da nema mandat da povlađuje političkom dogovaranju. Ukoliko popusti pred jednim paketom zahteva za ustupke desnici, to bi bio početak cenkanja koje se nikada ne bi završilo, piše Politico.

Tajni ručak u vili "Grande"

Kriza je za Dragija počela nedelju dana ranije. Nakon višemesečnih tenzija unutar koalicije, populistički pokret "Pet zvezdica" odbio je da ga podrži u ključnom glasanju o poverenju povodom paketa pomoći za olakšavanje krize troškova života vrednog 26 milijardi evra.

Dragi je odgovorio ponudivši ostavku, ali je predsednik Serđo Matarela odbio ostavku i zatražio od njega da pokuša da pridobije kritičare. On je pristao i zakazao novo glasanje o poverenju u parlamentu za 20. jul.

Dan uoči tog glasanja, Berluskoni je pozvao svoje saveznike na sastanak kako bi uz ručak razgovarali o taktikama.

Via Apia je jedna od najglamuroznijih adresa u Rimu, istorijska ulica oivičena spomenicima i katakombama koje vode van prestonice ka udaljenim mestima antičke imperije. Među poznatim stanovnicima tog dela grada su filmske zvezde Đina Lolobriđida i Valentino, 90-godišnji modni kreator.

Upravo tu u njegovoj raskošnoj vili "Grande", koju je kupio pre 20 godina, a zatim dao u najam pokojnom reditelju Franku Zefireliju, Berluskoni je okupio kolege da razgovaraju.

U društvu njegove 32-godišnje devojke, Marte Faskine, 85-godišnji milijarder je dočekao goste na terasi i počeo pregovore.

Prema rečima Berluskonija, svrha sastanka je bila razgovor o "veoma zabrinjavajućem i neoprostivom ponašanju Pokreta pet zvezdica", koji je pokrenuo krizu prošle nedelje.

Silvio Berlusconi , Silvio Berluskoni Foto: Tanjug/AP

Međutim, druga agenda je brzo dobila zamah. Potreba da se sruši Dragijeva koalicija i izazovu vanredni izbori. Jedna osoba koja je prisustvovala sastanku rekla je da je Salvini najotvorenije insistirao da desnica ide na izbore.

Međutim, Berluskoni je očigledno bio istog mišljenja, kazala je ta osoba. On je imao 20 stranica beleški, za izbornim programom u 20 tačaka.

- To je uključivalo planove za poreske reforme, pravosuđe i penzije. Taj sastanak je bio prvi korak u izbornoj kampanji - rekao je neimenovani izvor.

Bilo je neprijatno vruće. Gosti su sedeli i preznojavali se na terasi, sa pogledom na bašte aloe vere i mediteranskih borova.

Dragi nije mogao da pristane na kompromis

Ručak je završen posluživanjem smrznutog jogurta, Berluskoni očigledno vodi računa o zdravlju, a kao prilog servirao im je frustraciju. Lideri desnih partija su bili iznervirani zbog toga što je Dragi tog jutra njih odbio, jer je odlučio da se sastane sa liderom Demokratske partije levog centra, Enrikom Letom.

Razgovarali su o potrebi da se sprovede reforma socijalnog sistema, suzbije ilegalna imigracija, o poreskoj amnestiji i investiranju u nuklearnu energiju. To je izgledalo kao program za jednu novu vladu.

Nakon šest sati, Berluskoni je odlučio da je pravi trenutak da pozove lično premijera. Desnica je bila načisto sa tim što želi, radikalnu promenu pravca Dragijeve administracije, bez Pokreta pet zvezdica.

Berluskoni je ostao kod kuće dok su njegov kolega iz Forca Italije Antonio Tajani i Salvini pošli u Dragijevu rezidenciju na sučeljavanje u 19.45 uveče. Tražili su reformu vlade i vladine agende.

Nije prošlo dobro. Kada su Salvini i Tajani otišli, Dragiju je bilo jasno da će naredni dan biti naporan.

Desničari su se vratili u vilu "Grande" i razgovori su nastavljeni do kasno u noć.

Svanula je sreda i stigao je ključni trenutak za Dragija. Osobe upoznate sa njegovim načinom razmišljanja kazale su da on prosto nije mogao pristati na kompromis.

Kao lider vlade nacionalnog jedinstva, koji nije izabran na izborima i kojeg je predsjednik vrbovao da pomogne zemlji tokom pandemije prošle godine, Dragi je smatrao da on nema mandat da povlađuje političkom dogovaranju. Ukoliko popusti pred jednim paketom zahteva za ustupke desnici, to bi bio početak cenkanja koje se nikada ne bi zvaršilo, smatrao je on.

Dakle, jedan ljutiti premijer se obratio parlamentu. Pošto je odbio da usliši zahteve desnice, Dragiju je rečeno da se Forca Italija, Liga i Pokret pet zvezdica neće pojaviti da ga podrže u ključnom glasanju o poverenju na koje je pozvao.

Berluskonijevi saveznici su se vratili u vilu "Grande" nakon Dragijevog obraćanja. Melonijeva, 45-godišnja liderka opozicione partije Braća Italije, u više navrata je preko telefona razgovarala sa Salvinijem. On se zalagala da njene kolege izađu iz Dragijeve koalicije i izazovu vanredne izbore.

Video: Savetnik premijera Italije snimio zaplenu jahte ruskog moćnika Meljničenka: Vredi 530 miliona evra?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA