≫ 

Ruske rakete pogodile luku Odesa dan nakon sporazuma o izvozu žitarica?

Portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov saopštio je danas da su ruski vojni avioni, rakete i artiljerija pogodili su više od 240 vojnih lokacija u Ukrajini u prethodna 24 sata

  • 65
Odesa Ukrajina Rusija rat Foto: Tanjug/AP

Ruska vojska navodno je projektilima gađala luku u Odesi na jugu Ukrajine, objavila je ukrajinska vojska. Ovaj navodni napad usledio je dan nakon što su dve strane potpisale sporazum o deblokadi izvoza ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka.

Važan sporazum koji su Moskva i Kijev potpisali u petak omogućiće izvoz određenih proizvoda iz crnomorskih luka, uključujući najvažniju luku Odesu.

- Neprijatelj je krstarećim projektilima Kalibr napao morsku trgovačku luku Odesa - napisalo je južno operativno zapovedništvo ukrajinske vojske na Telegramu.

Dve rakete su pogodile infrastrukturu u luci, dok su druge dve oborile ukrajinska protivzračna obrana, dodaje se.

Portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov saopštio je danas da su ruski vojni avioni, rakete i artiljerija pogodili su više od 240 vojnih lokacija u Ukrajini u prethodna 24 sata.

- Operativno-taktičko i vojno vazduhoplovstvo, artiljerijske brigade, nastavljaju da nanose udare vojnim objektima na ukrajinskoj teritoriji. U prethodna 24 sata, uništili su 12 komandnih štabova, četiri projektila i artiljerijsko oružje, skladišta municije u naselju Nikanorovka u Donjeckoj Narodnoj Republici i gradu Nikolajevu, kao i ljudstvo i vojnu opremu na 226 mesta - naveo je Konašenkov.

On je dodao da su ruske vazdušne snage gađale 406. artiljerijsku brigadu ukrajinske vojske u naselju Apostolovo u regionu Dnjepropetrovsk i da je "eliminisano 200 vojnika, uništeno devet artiljerijskih topova, kao i dodatna vojna oprema".

Ministarstvo odbrane Rusije se još uvek nije oglasilo povodom navodnog napada na luku u Odesi.

Zbog blokada ukrajinskih luka od početka sukoba u Ukrajini koji je počeo 24. februara desetine miliona tona žitarica nisu mogli da budu izvezeni. To je u velikoj meri uticalo na lanac hrane koji je uz zapadne sankcije Rusiju, podstakao rast cena hrane.

Ceremoniji potpisivanja u palati Dolmabahče u Istanbulu prisustvovali su generalni sekretar UN Antonio Gutereš i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, koji je igrao ključnu ulogu tokom meseci napetih pregovora.

Veruje se da će sporazum obezbediti prolaz žitarica i osnovnih dobara kao što je suncokretovo ulje iz tri ukrajinske luke, uključujući Odesu, čak i dok sukob traje u drugim delovima zemlje.

Sporazum takođe ima za cilj da obezbedi bezbedan prolaz ruskog đubriva, koji je od suštinskog značaja za obezbeđivanje budućih visokih prinosa useva.

Zvaničnici UN rekli su da se nadaju da bi preliminarne isporuke mogle da počnu već u subotu, uz nadu da će za nekoliko nedelja dostići predratni nivo izvoza iz tri ukrajinske luke – stopu od 5 miliona metričkih tona žitarica mesečno.

Video: Ovako je krenula havarija u Kremenčuku: Let rakete i eksplozija snimljeni iz najjasnijeg ugla

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazarelo

    23. jul 2022 | 14:42

    Putin jedno potpisujt, drugo radi a treće misli.

  • zlatko

    23. jul 2022 | 15:37

    Danasnja Ruska država je ruglo suvremenog svijeta.Sa svojim potencijalima,mjestom stalnog clana vijeca sigurnosti mogla bi da bude među najuglednijim državama a ona je postala smetnja normalnog međunarodnog poretka.

  • Перагеније

    23. jul 2022 | 14:12

    Обична тактичка припрема терена - док се главнина руских снага одмара, многи на одсуству. А редакцију бих замолио да поштује српски језик и преведе сумњив израз "protivzračna " - О каквим зрацима се ради?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA