≫ 

Nensi Pelosi najavila posetu Tajvanu: Kina izdala oštar protest

Kineska retorika sugerisala je ovoga puta mogući vojni odgovor

  • 8
Nensi Pelosi Tajvan Foto: Pixabay, Tanjug/AP

Kina je izdala oštro upozorenje Bajdenovoj administraciji povodom mogućnosti da predsedavajuća Predstavničkog doma americkog Kongresa Nensi Pelosi u avgustu otputuje na Tajvan, preneo je danas britanski dnevnik Fajnenšel tajms.

U izveštaju londonskog lista se navodi da je šest ljudi upoznatih sa kineskim upozorenjima reklo da su ovoga puta ona znatno oštrija od onih koje je Peking slao ranije, u situacijama kada je bio nezadovoljan akcijama ili politikom SAD prema Tajvanu, prenosi Rojters.

Kineska retorika sugerisala je ovoga puta mogući vojni odgovor, navodi se u tekstu Fajnenšel tajmsa koji se poziva na analize nekoliko zvaničnika upoznatih sa situacijom.

Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće i stejt department odbili su da komentarišu izveštaj britanskog dnevnika.

Kina pojačava vojne aktivnosti oko Tajvana nastojeći da izvrši pritisak na tamošnju demokratski izabranu vladu da prihvati kineski suverenitet, dok vlada Tajvana ponavlja da samo 23 miliona žitelja ostrva može da odlučuje o svojoj budućnosti i upozorava da iako želi mir, Tajvan namerava da se brani ako bude napadnut.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    24. jul 2022 | 07:23

    Ameri su svetsko zlo. Stalno turaju nos gde ne treba.

  • Zlo

    24. jul 2022 | 08:52

    Nek mi objasni sta ce ona tamo?! Sto ne ide na Floridu.

  • Gradjanin

    24. jul 2022 | 18:28

    Izgleda da se kauboji baš nameračili da zarate sa kinezima... Mislim da bi to bio i njihov konačan kraj... Dosta su trovali ceo svet...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA