Devojka tvrdi da je silovana na kruzeru, dobiće 10 miliona dolara odštete?

Kompanija tvrdi da je član posade priznao da je imao sporazumni seksualni odnos sa devojkom koja je bila gost

  • 3
Kruzer

Foto: Shutterstock

Federalni sud u Majamiju presudio je da kompanija "Carnival Cruise Line" duguje više od 10 miliona dolara ženi koja tvrdi da ju je član posade silovao tokom krstarenja 2018. godine.

Presudom je ustanovljeno da je radnik Fredi Angara silovao ženu koja je anonimno podnela tužbu 2019. godine. Porota je presudila da kompanija treba da isplati 243.000 dolara za prošle i buduće troškove lečenja, kao i 10 miliona dolara za pretrpljeni duševni bol.

- Koliko sam shvatio, to je najveća presuda ikada za žrtvu seksualnog nasilja protiv velike kompanije koja se bavi krstarenjem - rekao je Danijel Kortni, advokat žene koja je podnela tužbu. I žrtva i kompanija mogu da ulože žalbu, ali advokat kaže da bi taj proces mogao da se oduži godinama.

Porota je utvrdila da Carnival Cruise Line nije bio nemaran i da Angara nije namerno naneo emocionalni bol tužilji. Carnival Cruise Line je u saopštenju negirao navode iz tužbe i najavio da namerava da uloži žalbu na presudu.

- Član posade je priznao da je imao sporazumni seksualni odnos sa gostom, što je u skladu sa istragom koju je sproveo FBI - navodi Carnival Curise u saopštenju.

FBI nije podneo krivičnu prijavu protiv Angara, rekao je advokat tužilje navodeći da u tužbi nije imenovan optuženi.

Kortni je rekao da je njegova klijentkinja bila pod uticajem alkohola i potresena u vreme navodnog silovanja, jer je udarila glavu prilikom pada.

- Da neko tvrdi da je pristala na seksualni odnos je uvredljivo za moju klijentkinju - rekao je Kortni.

Kompanija je saopštila da je otpustila Angaru nakon incidenta jer politika kompanije ne dozvoljava intiman odnos između radnika i gostiju.

- Bezbednost naših putnika je prioritet - naveli su u saopštenju.

Incident se navodno dogodio na kruzeru Carnival Miracle 1. decembra 2018. godine, a žrtva je u to vreme imala 21 godinu. Takođe se navodi da je ovo žrtvi bilo prvo krstarenje.

Angara je, kako se navodi u tužbi, čekao žrtvu dok se sama pela uz stepenice, nakon čega ju je zaključao u orman za održavanje i silovao. Odmah zatim, navodi se u tužbi, tužilja je otišla u svoju sobu, ispričala svojoj prijateljici šta se dogodilo i "počela da hiperventilira i da ima napade panike".

Devojka je prijavila navodni napad osoblju na kruzeru, a zatim se podvrgla testiranju i razgovarala sa radnicima obezbeđenja broda i agentima FBI-a.

U tužbi se tvrdilo da je Carnival odgovoran za silovanje jer nije nadgledao mračne javne površine na brodu gde bi žene mogle biti podložne napadima. Navodi se da je kompanija trebalo da pokaže razumnu brigu o gostima, jer je „na brodovima za krstarenje bilo brojnih napada, batina, silovanja i drugih napada koje je posada izvršila na putnike.

Žrtva je u tužbi navela da joj je napad uništio život, da boluje od depresije, da je anksiozna u javnosti i način na koji je intimna sa drugim ljudima.

- U jednom trenutku sam pomišljala i da se ubijem. Sve sam isplanirala. Posetila sam sve prijatelje, kako bih im ostala u sećanju. Svima sam i pismo napisala. Završila sam u bolnici - navela je žrtva u tužbi.

U statistikama koje vodi Odeljenje za transport o navodima o kriminalnim aktivnostima na brodovima koji ukrcavaju i iskrcavaju putnike u Sjedinjenim Državama, seksualni napad je glavni prekršaj. Postojale su 82 optužbe u 2018. i 101 u 2019. Pandemija je zaustavila plovidbu kruzera u martu 2020. godine, a agencija nije ažurirala izveštaje otkako su brodovi za krstarenje ponovo počeli da plove.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sharac

    26. jul 2022 | 08:32

    Nejasno. Ako je bilo silovanje, zasto nije uhapsen? Znaci ipak je bilo sporazumno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA