≫ 

"Bila je to noć terora, silovali su ih satima": Zatvorenici podmitili čuvara, pa upali u ženske ćelije

Brojni zatvorenici su pomoću ključeva ušli u odeljenja 4(E) i 4(F), gde su nekoliko sati silovali, napadali, maltretirali, pretili i zastrašivali tužiteljke u ovoj parnici, kao i druge žene, pri čemu su one zadobile značajne fizičke i emocionalne povrede, navodi se u dve tužbe koje su podnele najmanje 28 žene

  • 1
Uplakana zena, zatvor

Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Žene iz zatvora u američkoj saveznoj državi Indijani podigle su tužbu zbog "noći terora" koja se dogodila 23. oktobra prošle godine kada je nekoliko muških zatvorenika dobilo pristup njihovim ćelijama.

Osam žena podnelo je 22. jula tužbu protiv načelnika policije okruga Klark Džejmija Noela i aktuelnih i bivših službenika zatvora okruga Klark.

Reč je o drugoj tužbi, nakon što je u junu tužbu predalo 20 žena, a u vezi sa navodnim incidentnom iz oktobra prošle godine, pokazuju sudski dokumenti.

Tvrde da je 23. oktobra 2021. zatvorski službenik Dejvid Lou dvojici muških zatvorenika dao ključeve unutrašnjosti zatvora u zamenu za 1.000 dolara. Iste noći, nekoliko zatvorenika otišlo je u deo zatvora u kojem su bile smeštene žene, tvrde u tužbi.

- Brojni zatvorenici su pomoću ključeva ušli u odeljenja 4(E) i 4(F), gde su nekoliko sati silovali, napadali, maltretirali, pretili i zastrašivali tužiteljke u ovoj parnici, kao i druge žene, pri čemu su one zadobile značajne fizičke i emocionalne povrede - navodi se u tužbi podnetoj Okružnom sudu SAD.

Zatvorenici su pritom zapretili ženama da će biti još nasilniji ako pritisnu dugme za poziv u pomoć, navodi se u tužbi, prenosi Kentucky.com.

U tužbi se tvrdi da zatvorenicama niko od zaposlenih nije priskočio u pomoć tokom čitave noći, uprkos tome što su sve mogli da vide na nadzornim kamerama.

Skoti Mejlps, glavni zamenik načelnika policije okruga Klark rekao je da oni neće komentarisati postupke koji su u toku.

Lou je nakon nemilih događaja u zatvoru otpušten i optužili su ga za krijumčarenje, pomaganje u bekstvu i nedolično ponašanje. Iz policije su rekli kako je priznao da je primio mito i omogućio nekim zatvorenicima pristup drugim delovima zatvora.

Njemu će se suditi u septembru.

U julu je 20 žena podnelo tužbu protiv Noela, Loua i još nekolicine neimenovanih zatvorskih službenika.

- Razgovarao sam sa svakom od tih žena, više puta su se slomile, mogao sam da razumem kroz šta su prošle - rekao je Bart Beto, advokat jedne od tužiteljki.

U junu je u zatvoru sprovedena interna istraga o silovanju, ali niko nije optužen.

Nakon kobne noći 23. oktobra, zatvorski službenici kaznili su žene jer su ostavile upaljena svetla 72 sata. Pritom su im uskratili uobičajene privilegije: oduzeli su im jastuke, pokrivače i higijenske potrepštine.

U tužbi se navodi da se ne radi samo o kršenju ustavnih prava i da krivcem za incident ne smatraju samo Loua, nego je reč o grešci sistema koji je propustio da zaposli odgovarajuće osoblje, obuči službenike i nadzire ih kako bi se garantovala sigurnost u zatvoru.

Žene u obe optužnice traže kompenzaciju za štetu i suđenje pred porotom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA