≫ 

Bajdenova administracija ponudila Rusiji dogovor za oslobađanje državljana SAD

Blinken je rekao da će osim oslobađanja zatvorenika jedna od važnih tema biti i poštovanje odredbi dogovora o oslobađanju ukrajinskog žita. On takođe planira da upozori Lavrova na posledice ukoliko Rusija reši da aneksira delove u istočnoj i južnoj Ukrajini

  • 5
Džo Bajden i Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena ponudila je Rusiji dogovor koji za cilj ima da u SAD vrati košarkašicu Britni Griner i još jednog američkog marinca Pola Vilana, koji se nalaze u ruskom zatočeništvu, saopštio je državni sekretar Entoni Blinken.

U oštrom preokretu u odnosu na prethodnu politiku, Blinken je rekao da očekuje da će uskoro razgovarati sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovim, prvi put od početka sukoba u Ukrajini.

Ova Blinkenova izjava je prvo zvanično saopštenje koje je američka Vlada objavila, a koje se tiče oslobađanja Grinerove, koja je u februaru uhapšena na aerodromu u Moskvi zbog posedovanja droge.

Blinken nije otkrio detalje o sporazumu koji je ponudio Rusiji pre nekoliko nedelja. Ono što je takođe nejasno je da li će ponuda koju su Amerikanci izneli biti dovoljna Rusima za oslobađanje Grinerove i Vilana.

On je takođe otkrio da bi želeo da čuje odgovor Moskve. Rusija se godinama interesovala za slobađanje Viktora Buta, ruskog trgovca oruđjem koji je 2012. godine dobio nadimak "Trgovac smrti", a iste godine je osuđen na 25 godina zatvora zbog optužbe da je želeo da ilegalno proda oruđje u vrednosti od nekoliko miliona dolara.

Državni sekretar je zatražio razgovor sa Lavrovim, a kao najvažnija tema njihovog sastanka navodi se upravo želja za postizanjem dogovora oko oslobađanja pomenutih zatvorenika.

Ukoliko do razgovora dođe, to će biti prvi sastanak dvojice visokih funkcionera od početka sukoba u Ukrajini. Njihov poslednji razgovor održan je 15. februara ove godine, desetak dana pre nego što je počeo sukob u Ukrajini.

Blinken je rekao da će osim oslobađanja zatvorenika jedna od važnih tema biti i poštovanje odredbi dogovora o oslobađanju ukrajinskog žita. On takođe planira da upozori Lavrova na posledice ukoliko Rusija reši da aneksira delove u istočnoj i južnoj Ukrajini.

Marinac Pol Vilan je 2020. godine souđen na 16 godina zatvora zbog špijunaže. On i njegova porodica sve vreme tvrde da je on nevino osuđen, a ove navode negirala je i Vlada SAD, piše Huff post.

Košarkašica Britni Griner, koja se nekoliko meseci nalazi u ruskom zatvoru, priznala je na sudu da je u prtljagu imala ulje kanabisa dok je bila na aerodromu u Moskvi, navodeći da ga je slučajno spakovala u kofer.

Ona je na suđenju rekla da ne zna kako je ulje završilo u njenoj torbi, ali je objasnila da je za korišćenje istog imala preporuku lekara i da se pre dolaska u Moskvu pakovala u žurbi. Ona je rekla da je na aerodromu odvučena sa strane. Britni je rekla da joj je prevodilac preneo samo delić onoga što je rekla tokom ispitivanja, kao i da su joj policajci rekli da potpiše papire bez objašnjenja.

Ukoliko bude osuđena, preti joj kazna zatvora od deset godina zbog posedovanja droge.

Američka administracija se dugo opirala razmeni zatvorenika sa drugim zemljama iz straha da to može biti zloupotrebljeno. U aprilu ove godine veteran Trevor Rid razmenjen je u zamenu za ruskog pilota Konstantina Jarošenka, a uprvo ovaj slučaj pokrenuo je lavinu sličnih predloga, posebno sada kada je Bajdenova administracija pod pritiskom da Grinerovu i druge Amerikance, za koje smatraju da su nepravedno zatvoreni, vrate nazad u zemlju.

Za sada nema informacija da je Ridovo oslobađanje rezultat dogovora između Lavrova i Blinkena. Poslednji zvanični kontakt dvojice funkcionera bio je 22. februara, kada je Blinken napisao pismo Lavrovu u kom mu saopštava da otkazuje njihov sastanak.

Njih dvojica su se poslednji put lično sastali u Ženevi u januaru i tada je glavne teme razgovorora bile nagomilavanje ruske vojske oko granice sa Ukrajinom i zahtevima Rusije oko smanjenja prisustva NATO-a u istočnoj Evropi i moguće članstvo Ukrajine u taj savez.

Blinken i Lavrov izbegli su suster raniej ovog meseca, kada su obojica učestvovali na Samitu ministara spoljnih poslova G20 u Baliju. Njihov sledeći zajednički susret biće u Kambodži.

U međuvremenu se oglasila i zvanična Moskva koja je saopštila da nije dobila zahtev Vašingtona za telefonski kontakt ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

- Osim medijskih izveštaja, nije bilo nikakvih zahteva. Mi se rukovodimo uobičajenom diplomatskom praksom, a ne megafon diplomatijom - navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

*Napomena: Vest je dopunjena saopštenjem Ministarstva spoljnih poslova Rusije u kom demantuju navode da su dobili zahtev od Vašingtona u vezi sastanka Lavrova i Blinkena.

Video: Bajden: Putin je ratni zločinac, nanosi pustoš Ukrajini

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perica

    27. jul 2022 | 23:19

    Em traže em ucenjuju! Nečuveno!

  • brko

    27. jul 2022 | 23:20

    Za divno cudo da nije upakovala jabuku rumenu nego drogu . Sibir i gotova prica .!!!!!!!!!!

  • Divota

    28. jul 2022 | 09:30

    Sta sve ucenjuju da im vrate dva ološa kakvom su napravili celu Ameriku odakle šire te vaspitane korisnike oruzja i droge svuda po svetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA