Za njega se priča da bi mogao da zameni Putina na vlasti: Jedan je od retkih kome ruski predsednik veruje

Insajderi Kremlja su navodno tiho počeli da razgovaraju o potencijalnim naslednicima u slučaju da Putin bude proteran zbog ukrajinskog sukoba ili podlegne hipotetičkoj bolesti

  • 14
Nikolai Patrushev Nikolaj Patrušev Vladimir Putin Foto: Profimedia/ddp USA/TASS

Bivši drug iz KGB-a Vladimira Putina mogao bi da bude sledeći na redu da preuzme mesto ruskog predsednika na vlasti, predviđa bivši šef britanske obaveštajne službe.

Spekulacije o mogućoj Putinovoj zameni pojavile su se poslednjih meseci usled nepotvrđenih izveštaja da je zdravlje ruskog predsednika narušeno.

Insajderi Kremlja su navodno tiho počeli da razgovaraju o potencijalnim naslednicima u slučaju da Putin bude proteran zbog ukrajinskog sukoba ili podlegne hipotetičkoj bolesti, navodi se u izveštajima.

Ričard Dirlov, koji je bio šef britanske obaveštajne službe od 1999. do 2004, izjavio je ove nedelje da je najverovatniji kandidat za naslednika Nikolaj Patrušev, sekretar Saveta bezbednosti Rusije i dugogodišnji Putinov saveznik.

Patrušev je jedan od izuzetno retkih zvaničnika koji imaju poverenje predsednika, piše Insider.

- Skoro sam siguran da bi to bio Patrušev - rekao je Dirlov u četvrtak u epizodi podkasta "Jedna odluka", gde je jedan od voditelja, tokom diskusije o tekućim posledicama Putinovog sukoba sa Ukrajinom.

Nikolai Patrushev, Nikolaj Patrušev Foto: Profimedia/Viktor Tolochko/Sputnik

Bivši šef MI6 je ranije teoretisao o Putinovoj verovatnoj dugovečnosti. U maju, Dirlov je u svom podkastu predvideo da će Putin biti van vlasti do 2023. i da će biti primoran da ode u medicinsku ustanovu zbog dugotrajne bolesti u pokušaju smene predsednika bez državnog udara.

Kremlj je negirao da Putin pati od bilo kakvih zdravstvenih problema, a sam Putin je u junu rekao da su takve tvrdnje "veoma preuveličane".

Direktor CIA-e Vilijam Berns ovog meseca je takođe odbacio glasine o Putinovom zdravstvenom stanju, rekavši "koliko možemo da kažemo, on je sasvim zdrav".

Međutim, pitanje nasledstva ostaje, a pojavljivanje Patruševa kao pouzdanog frontmena i čestog javnog promotera ruskog sukoba poslednjih meseci izazvalo je pitanja o njegovim ličnim ciljevima i da li on možda traži Putinovu moć za sebe.

Portparol Kremlja rekao je The Washington Post ranije ovog meseca da se uloga Patruševa nije značajno promenila i odbacio je sugestije da je sekretar za bezbednost stekao nova ovlašćenja. Slično, portparol Saveta bezbednosti demantovao je za medije da Patrušev traži bilo kakvo napredovanje.

I pored toga, stručnjaci smatraju da je Patrušev osoba koju treba pratiti.

U epizodi podkasta u četvrtak, Dirlov i Luiz Šeli, ekspert za ruski novac, predvideli su da će, ukoliko se Putin razboli, njegovo mesto zauzeti član Silovika ili visoki zvaničnici u najvišim ruskim institucijama.

Uloga Patruševa kao sekretara Saveta bezbednosti slična je savetniku za nacionalnu bezbednost u SAD.

Dok su ruski oligarsi postali jedna od glavnih tema tokom sukoba, Šeli je rekla da je malo verovatno da će Putinova zamena doći iz takve grupe.

- Generalno, oligarsi u ovom trenutku imaju vrlo mali uticaj na Putina. On živi u veoma bliskom krugu sa svojim bliskim savetnicima - rekla je Šeli.

Ali da li će Patrušev ili neka druga zamena izdržati, drugo je pitanje, kažu stručnjaci.

Video: Putin, Erdogan i Raisi se drže za ruke: Snimak koji je za nekoliko sekundi obišao planetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beogradske noći

    28. jul 2022 | 11:24

    Ruku na srce, ni Kadirov nije loš najviše funkcije u Ruskoj Federaciji. Ali ima Putin još da vozi. Slava Rusiji, napred sa denacifikacijom!

  • JACA 🍀

    28. jul 2022 | 11:24

    Ovo postaje smešno! Englezi, u svom nemoćnom besu, postaju opsednuti Putinom, njihova nagadjanja su teške besmislice, a scenario njihovog lupetanja se menja iz časa u čas!

  • M-48

    28. jul 2022 | 11:29

    Opet Britanci puštaju naučno fantastične filmove.😀 Kako li ne vide da ispadaju smešni sa ovim laprdanjem?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA