Papa Franja: U Kanadi se desio genocid u katoličkim internatima

Papa je ovo izjavio dok se vraćao u Rim nakon sedmodnevne posete toj zemlji

  • 16
papa franja vaskrs Foto: Tanjug/AP

Papa Franja nazvao je genocidom dešavanja u katoličkim školskim internatima i ostalim hrišćanskim školama, koja su, za cilj imala da se prisilno asimiliraju deca starosedeoca u Kanadi.

Papa je ovo izjavio dok se vraćao u Rim nakon sedmodnevne posete Kanadi, gde se izvinio starosedeocima za učešće katoličke crkve u zločinima.

Na pitanje kanadskog novinara zašto nije upotrebio reč "genocid" dok je bio u Kanadi odgovorio je: "Nisam koristio tu reč jer nisam razmišljao o njoj. Ali sam rekao da je to genocid. Izvinio sam se, zamolio sam za oproštaj za dela koja su bila genocid. Osuđujem odvođenje dece i pokušaj da im se promeni kultura, um, tradicija, rasa", javio je Rojters, a prenosi Tanjug.

Između 1881. i 1996. godine, više od 150.000 dece starosedelaca su odvojena od svojih porodica i dovedena su u crkvene školske internate u Kanadi. Mnoga deca su bila izgladnjivana, prebijana i seksualno zlostavljana, što je Kanadska komisija za istinu i pomirenje nazvala "kulturološkim genocidom".

Papa je, takođe, rekao da ga sustižu godine, da su poteškoće prilikom hodanja otežale njegovu misiju na čelu katoličke crkve i ponovio da je spreman da podnese ostavku, ukoliko jednog dana bude osetio ozbiljne zdravstvene probleme.

- Ne mislim da mogu da nastavim sa ovim putovanjima u istom obimu kao pre - kazao je on.

Prethodnih meseci, Franja (85) je koristio invalidska kolica, štap ili hodalicu zbog pola u kolenu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • coach

    30. jul 2022 | 17:51

    Kada ce da dodje u hrvatsku da isto to kaze? ima dosta mesta… a moze i u hercegovinu, ima dosta jama…

  • Hogar

    30. jul 2022 | 18:01

    A papo sta se desilo u Jasenovcu.....reci vec jednom.....u Glinskoj crkvi........sta se nalazilo na hvaru u mestu zrce......cekamo

  • beast

    30. jul 2022 | 18:09

    Sad lepo dodjes u Srbiju pa se izvinis za genocid prema Srbima! Tajna drustva nikad nisu zaboravila proterivana od strane katolika. Zato ih sad ponizavaju kako stignu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA