≫ 

Divlje životinje beže od vatre, stihija bukti na 160 kvadratnih kilometara: Požari u SAD, evakuisano 100 kuća

Izgorelo je najmanje desetak stambenih objekata

  • 0
Kalifornija požari Foto: Tanjug/AP

Šumski požari na zapadu SAD, u Kaliforniji i Montani, dodatno su se proširili u subotu zbog veoma visokih temperatura vazduha i snažnog vetra, što je primoralo nadležne da izdaju naredbe za evakuaciju više od 100 kuća.

U Nacionalnom parku Klamat u Kaliforniji, požar koji je izbio u petak i zahvatio nešto više od jednog kvadratnog kilometra, prerastao je u vatrenu stihiju koja od juče bukti na više od 160 kvadratnih kilometara u pretežno ruralnom području, u blizini granice sa Oregonom, prenosi AP.

Izgorelo je najmanje desetak stambenih objekata, a divlje životinje su viđene kako beže od vatre na tom području.

- Vatra nastavlja da se širi zbog snažnih vetrova i visokih temperatura - rekla je Karolajn Kvintanila, portparolka Nacionalnog parka Klamat.

Guverner Kalifornije Gavin Njusom proglasio je vanredno stanje, što mu omogućava veću fleksibilnost u donošenju odluka o hitnom odgovoru i pristupu federalnoj pomoći, ali i otvara mogućnost da vatrogasci iz drugih delova SAD pomognu u borbi protiv požara, navodi se u saopštenju iz kancelarije guvernera.

U međuvremenu u Montani, šumski požar Elmo se skoro utrostručio na više od 28 kvadratnih kilometara nedaleko od grada Elmo.

Otprilike 300 kilometara južno, stanovnici Ajdaha su pod naredbom za evakuaciju, jer je vatra u Nacionalnom parku Salmon-Čelis ugljenisala više od 174 kvadratna kilometra zemljišta pod šumom.

Video: Bukti žestok šumski požar tik uz čuveno tursko letovalište: Snimci gašenja vatre iz helikoptera

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA