≫ 

Bajdenova administracija proglasila majmunske boginje vanrednom situacijom

Sekretar za zdravstvo Ksavijer Besera objavio je ovo, navodeći porast slučajeva širom SAD i rastuću zabrinutost u vezi sa pristupom lečenju virusa

  • 4
Monkeypox, majmunske boginje Foto: Tanjug/AP

Bela kuća je u četvrtak proglasila majmunske boginje vanrednom situacijom u javnom zdravstvu jer virus nastavlja da se širi zemljom.

Sekretar za zdravstvo Ksavijer Besera objavio je to, navodeći porast slučajeva širom SAD i rastuću zabrinutost u vezi sa pristupom lečenju virusa.

- Spremni smo da podignemo svoj odgovor na sledeći nivo u rešavanju ovog virusa i pozivamo svakog Amerikanca da ozbiljno shvati majmunske boginje i preuzme odgovornost da nam pomogne da se uhvatimo u koštac sa ovim virusom - rekao je Besera tokom brifinga sa medijima i zvaničnicima.

Saopštenje Sjedinjenih Država dolazi nakon deklaracije Svetske zdravstvene organizacije od 23. jula da majmunske boginje predstavljaju "vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja". Više od 25.000 slučajeva zabeleženo je u sredu u 87 zemalja, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Odluka administracije zahtevala bi od država da prijave svoje brojeve slučajeva i osiguraju bolju koordinaciju u saveznom odgovoru. Ali kritičari tvrde da to neće rešiti postojeće izazove, uključujući nedostatak vakcina protiv majmunskih boginja, rekli su izvori za Vašington post.

Predsednik Džo Bajden je u utorak imenovao Roberta Fentona iz FEMA (Federalna agencija za vanredne situacije) za nacionalnog koordinatora za reagovanje na majmunske boginje u Beloj kući i dr Demetre Daskalakis za Fentonovog zamenika. Par će raditi sa lokalnim i državnim zvaničnicima kako bi "pravično" povećali dostupnost testiranja, lečenja i vakcinacije protiv majmunskih boginja.

Video: Sve o majmunskim boginjama: Zašto je vekovima stara bolest obavijena velom misterije?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ssasa

    4. avgust 2022 | 23:35

    Nisam znao da u americi ima toliko gejeva?

  • Zlatko pokatoliceni srbin

    5. avgust 2022 | 07:16

    Imace Rusi manje posla

  • Милан

    5. avgust 2022 | 05:07

    Брате какво име!! Боље нису могли смислити.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA