≫ 

"Napad na nuklearku je samoubilački": Zaporožje opet na meti, Moskva i Kijev se međusobno optužuju

Posmatrači traže pristup Zaporožju, najvećoj elektrani atomske energije u Evropi, nakon što je novo granatiranje oštetilo senzore za zračenje i ranilo radnika

  • 10
Zaporizhzhia Zaporožje nuklearna elektrana Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je da se međunarodnim inspektorima omogući pristup nuklearnoj elektrani Zaporožje nakon što su Ukrajina i Rusija razmenile optužbe za granatiranje najveće evropske atomske elektrane tokom vikenda.

- Svaki napad na nuklearnu elektranu je samoubilački - rekao je Gutereš na konferenciji za novinare u Japanu u ponedeljak, dva dana nakon što je prisustvovao mirovnoj memorijalnoj ceremoniji u Hirošimi u znak sećanja na 77. godišnjicu prvog atomskog bombardovanja u svetu.

Gutereš je rekao da je Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju (IAEA) potreban pristup nuklearki.

- U potpunosti podržavamo IAEA u svim njihovim naporima u vezi sa stvaranjem uslova za stabilizaciju elektrane - rekao je Gutereš.

Ukrajina je saopštila da je rusko granatiranje u subotu oštetilo tri senzora radijacije i povredilo radnika u elektrani Zaporožje, što je drugi napad na lokaciju uzastopno.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da vodi "nuklearni teror" koji zahteva dodatne međunarodne sankcije, ovog puta protiv moskovskog nuklearnog sektora. - Ne postoji takva nacija na svetu koja bi se mogla osećati bezbedno kada teroristička država puca na nuklearnu elektranu - rekao je Zelenski u televizijskom obraćanju u nedelju.

Ruske snage su osvojile kontrolu nad elektranom na jugoistoku Ukrajine početkom marta, ali nju i dalje vode ukrajinski tehničari.

Sa druge strane ruske vlasti u toj oblasti saopštile su da su ukrajinske snage pogodile lokaciju višecevnim raketnim bacačem, oštetivši administrativne zgrade i oblast u blizini skladišta. Ruska ambasada uVašingtonu takođe je objavila saopštenje u kojem se navodi šteta.

Zaporizhzhia, elektrana Zaporozje, bombardovanje Foto: Tanjug/AP

- Ukrajinski nacionalisti su 5. avgusta izveli artiljerijski udar na teritoriju navedenog objekta. Od granatiranja su oštećena dva visokonaponska dalekovoda i vodovod. Samo zahvaljujući efikasnim i blagovremenim akcijama ruske vojske u pokrivanju nuklearnog objekta, njegova kritična infrastruktura nije pogođena - saopštila je ambasada.

Šef ruskih vlasti Zaporožja Jevgenij Balicki rekao je da su ukrajinske snage krive i da su granatirajući fabriku "odlučile da celu Evropu stave na ivicu nuklearne katastrofe".

Ukrajina tvrdi da je Rusija pretvorila elektranu u vojnu bazu, zbog čega je izuzetno teško gađati ruske trupe i opremu unutra. Prema pisanju New York Times, Rusija koristi postrojenje kao pokriće za pucanje na ukrajinske snage od sredine jula.

Institut za proučavanje rata (ISW) sa sedištem u Vašingtonu ocenio je 3. avgusta da će ruske snage verovatno koristiti elektranu da "igraju na strahove Zapada od nuklearne katastrofe u Ukrajini u pokušaju da degradiraju volju Zapada da pruži vojnu podršku ukrajinskoj protivofanzivi".

ISW dalje navodi da Rusija "efikasno koristi elektranu kao nuklearni štit kako bi sprečila ukrajinske napade na ruske snage i opremu", prenosi Guardian.

Nije bilo moguće samostalno utvrditi koja je strana odgovorna za napad na elektranu.

Šef IAEA Rafael Marijano Grosi upozorio je u subotu da najnoviji napad "podvlači veoma realan rizik od nuklearne katastrofe".

Balicki: Nuklearka u Zaporožju radi u "normalnom režimu"

Nuklearna elektrana u Zaporožju, granatirana tokom vikenda, radi "u normalnom režimu", izjavio je danas načelnik vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki, prenosi Rojters pozivajući se na Interfaks.

- Imamo informacije od vojske i predstavnika ruskog Rosatoma, koji su ovde i samo posmatraju situaciju. Imamo informaciju od njih da sve funkcioniše u normalnom režimu - rekao je Balicki.

On je naveo da je objekat, najveća nuklearna elektrana u Evropi, pod kontrolom ruskih vlasti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile od Stalaća

    8. avgust 2022 | 11:21

    Ne razumem, kako mogu da se međusobno optužuju, kada je elektrana pod Ruskom kontrolom, a Ukrajinci izjavili kako su Rusi tamo napravili svoju bazu i da ih je teško gađati.Onda bi po Ukrajincima bilo da su Rusi gađali nešto što je pod ruskom kontrolom, gde imaju čvrsto uporište, sa rizikom da sve ode u PM i pobije prvenstveno svoje ljude, naučnike koji im trebaju itd.Ako i bude nekih posmatrača, oni moraju biti iz neutralnih zemalja.

  • Nikolas

    8. avgust 2022 | 11:27

    GEBELSOVA PROPAGANDA RADI !!!

  • Перагеније

    8. avgust 2022 | 11:17

    Имају сателитске снимке доручка неке породице у дворишту, а овде се, као, нагађа...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA