Demonstranti blokirali puteve u Iraku zbog nestašice struje

Protesti su izbili nakon kolapsa električne mreže u šest južnih provincija zbog prevelike potražnje zbog visokih temperatura.

  • 0
Basra Irak Foto: Shutterstock

U Iraku demonstranti su blokirali puteve nakon što su mnogi građani ostali bez struje za vreme velikih letnjih vrućina.

Temperature su dostigle 50 stepeni Celzijusa, što je skoro jednako prošlogodišnjem rekordu, preneo je AP.

U naftom bogatoj provinciji Basra, desetine ljudi izašlo je na ulice treći dan zaredom i palilo gume, blokirajući glavni put ka glavnom gradu pokrajine, u znak protesta zbog nestanka struje.

Dok su se na jugu održavali protesti zbog električne energije, sledbenici šiitskog verskog vođe Muktade al-Sadra protestuju deveti dan ispred zgrade iračkog parlamenta zahtevajući prevremene izbore.

Mnogi demonstranti u Basri rekli su da podržavaju al Sadrov protest i zahteve i rekli su da su umorni od neobuzdane korupcije u vladi.

- Nije prvi put da protestujemo i neće biti poslednji - rekao je jedan od protestanata u Basri i dodao da nastavljaju proteste za struju i vodu, što su, kako je rekao, osnovni zahtevi.

Protesti su izbili nakon kolapsa električne mreže u šest južnih provincija zbog prevelike potražnje zbog visokih temperatura.

Guverner Basre Asad Al Eidani rekao je da je do najnovijih prekida struje došlo zbog požara u elektrani.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA