≫ 

Okončana situacija sa taocima u libanskoj banci: Čoveku delimično isplaćena sredstva

Neki klijenti banke uspeli su da pobegnu pre nego što je zatvorio vrata ostalima, rekao je izvor

  • 0
Bejrut, Liban, talačka kriza, banka Foto: Tanjug/AP

Situacija sa taocima u banci u Bejrutu u Libanu okončana je u četvrtak nakon što su se vlasti složile da libanskom naoružanom napadaču daju delimičan pristup njegovim zamrznutim sredstvima u zamenu za oslobađanje svih šest talaca.

Basam al-Šeik Husein (42) ušao je u filijalu Federalne banke Libana u četvrti Hamra u zapadnom Bejrutu sa vatrenim oružjem u četvrtak nešto pre podne, rekao je bezbednosni izvor Rojtersu.

Bejrut, Liban, talačka kriza, banka Foto: Tanjug/AP

- Tražio je pristup oko 200.000 dolara koje je imao na svom bankovnom računu. Kada je zaposleni odbio zahtev, počeo je da vrišti da su mu rođaci u bolnici. Zatim je izvukao pištolj - rekao je izvor.

Situacija sa taocima okončana je nakon šest sati kada je banka pristala da muškarcu da oko 30.000 dolara, rekla je za lokalne medije njegova sestra i šefica lokalnog bankarskog udruženja. Nije odmah bilo jasno da li su uslovi nagodbe uključivali bilo kakvu krivičnu prijavu.

Neki klijenti banke uspeli su da pobegnu pre nego što je zatvorio vrata ostalima, rekao je izvor.

Najmanje jedan stariji muškarac pušten je iz banke zbog svojih godina, a vladini pregovarači su raspoređeni da započnu razgovore sa taocem, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Preostalih šest talaca činilo je jednog klijenta i pet zaposlenih u banci, uključujući menadžera banke Hasana Halavija, koji je razgovarao sa Rojtersom telefonom u filijali.

- Ja sam u svojoj kancelariji. On (čovek koji je držao taoce) se uznemiri, pa se smiri, pa ponovo uznemiri - rekao je Halavi telefonom pre nego što je pušten.

Libanska medijska stanica Al-Jadeed saopštila je da su ispaljena najmanje dva metka. Libanski Crveni krst rekao je Rojtersu da je na lice mesta poslala kola hitne pomoći.

Tokom situacije sa taocima, gomila se okupila ispred banke, mnogi od njih su skandirali: "Dole vladavina banaka!"

Otkako je finansijska kriza u Libanu zavladala 2019. godine, libanske banke su ograničile povlačenje čvrste valute za većinu štediša tokom trogodišnjeg finansijskog sloma u zemlji, zbog čega se više od tri četvrtine stanovništva bori.

Banke kažu da prave izuzetke za humanitarne slučajeve, uključujući bolničku negu, ali deponenti i njihovi predstavnici rekli su Rojtersu da se ta izuzeća retko primenjuju.

Video: Civili beže dok lete meci na sve strane: Potresne scene iz Bejruta obišle planetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA