U Indiji pomilovano 11 muškaraca zbog silovanja trudnice: Bili su osuđeni na doživotnu kaznu zatvora

Udovac žrtve rekao je za Reuters da je razočaran ovom odlukom jer su u neredima ubijeni i mnogi članovi njegove porodice

  • 1
Indija, silovanje i ubistvo Foto: Tanjug/AP

Jedanaest hindusa osuđenih na doživotni zatvor zbog grupnog silovanja trudne muslimanke tokom hindusko-muslimanskih nereda 2002. godine pušteno je na slobodu u Indiji, što je izazvalo osudu supruga žrtve, njegovog advokata i političara.

Muškarci su osuđeni početkom 2008. godine, a pušteni su iz zatvora u Pančmahalsu u ponedeljak kada je Indija slavila 75 godina od sticanja nezavisnosti.

Tokom sukoba u Gujaratu, jednom od najgorih verskih nemira u Indiji, smrtno je stradalo više od 1.000 ljudi, većinom muslimana. Na čelu te države tada je bio sadašnji indijski premijer Narendra Modi.

Glavni zvaničnik Pančmahalsa rekao je u izjavi za Reuters da je savetodavni odbor okružnog zatvora preporučio puštanje napadača zbog njihovog dobrog ponašanja. Prema zakonima u Indiji, osuđenici imaju pravo na traženje oprosta nakon 14 godina zatvora.

- Činjenica je da su proveli skoro 15 godina u zatvoru i da su imali pravo na mogućnost oprosta - rekao je Sujal Jayjantibhai Majatra.

Na snimcima sa društvenih mreža vidi se kako nepoznati muškarac ispred zatvora daje oslobođenim napadačima slatkiše, nakon što im je u znak poštovanja dotaknuo stopala.

Udovac žrtve rekao je za Reuters da je razočaran ovom odlukom jer su u neredima ubijeni i mnogi članovi njegove porodice.

- Izgubili smo članove porodice i želimo da živimo u miru, ali onda se dogodilo ovo. Nismo dobili informacije da će da ih puste na slobodu, ni od suda ni od vlade. O tome smo saznali iz medija - rekao je Jakub Rasul, prenosi CNN.

Opozicioni političari i advokati rekli su da je ovaj potez u suprotnosti s vladinom politikom podizanja stepena zaštite žena u zemlji koja je poznata po velikom broju silovanja.

- Pomilovanje osuđenih za jeziv zločin poput grupnog silovanja i ubistva je moralno i etički neprikladan. Kakvu poruku time želimo da pošaljemo - rekao je advokat Anand Jagnik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sudija Dred

    17. avgust 2022 | 19:35

    Pomilovao bih i ja sve njih: ali samo DEBELIM KONOPCEM OKO VRATA ✊️👊✊️✊️ KAKVA SRAMOTA..Pustiti ih na slobodu?! A pravosnažno osudjeni na doživotnu?!?! Ahaha,nije samo naše pravosudje smešno i korumpirano 😠😠

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA