≫ 

Zelenski o novim napadima na Krim: "Rusi su shvatili da to nije mesto za njih"

Zelenski je pozvao Ukrajince koji žive na Krimu i na okupiranom jugu da se drže dalje od neprijateljskih komandnih mesta i logističkih baza

  • 45
Volodimir Zelenski Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su "Rusi shvatili da Krim nije mesto za njih" nakon što su ovo poluostrvo pogodila tri razorna udara protekle nedelje, za koje se smatra da su ih izveli ukrajinski operativci.

U svom najnovijem video obraćanju Zelenski je rekao da dugi redovi automobila koji prolaze preko Krimskog mosta koji vode ka ruskom kopnu dokazuju da je" većina građana Rusije shvatila poruku". Najmanje 38.000 automobila prešlo je u utorak granicu sa Rusijom.

Do masovnog odlaska civila došlo je nakon što je eksplodirala ostava sa municijom u blizini grada Džankoja, značajnog železničkog čvorišta. Još jedan očigledan ukrajinski udar dogodio se u blizini glavnog grada regiona Simferopolja, gde je uništena ruska vazdušna baza.

Zelenski je nagovestio da se u narednom periodu mogu očekivati slični napadi. On je pozvao Ukrajince koji žive na Krimu i na okupiranom jugu da se drže dalje od neprijateljskih komandnih mesta i logističkih baza.

- Ne približavajte se vojnim objektima ruske vojske - rekao je on.

Prvobitni ratni cilj Kremlja bio je da zauzme Odesu, grad u kome stanovništvo većinski govori ruski jezik i koji je osnovala Katarina Velika, kao i da se povežu sa moldavskom enklavom Pridnjestrovlje, gde se nalaze ruske mirovne trupe, piše Guardian.

Plan je propao kada su ukrajinske snage sprečile pokušaje da zauzmu susedni grad Nikolajev. Od tada je pretnja Odesi u velikoj meri neutralizovana, smatraju vojni analitičari.

Sve je više znakova da Moskva planira da sledećeg meseca nastavi sa referendumom za aneksiju južnih oblasti Herson i Zaporožja. Ukrajinska kontraofanziva za novo zauzimanje grada Hersona koji je okupiran od marta tek treba da se desi.

U okupiranom južnom gradu Melitopolju dogodile su se eksplozije u blizini ruskog komandnog centra.

Pišući na Telegramu, gradonačelnik Melitopolja u egzilu Ivan Fedorov rekao je da je u centru grada "odjeknula jaka eksplozija u blizini neprijateljske jazbine".

- Da vas podsetim da se ovde nalazi jedan od komandanata okupatora. Zemlja će goreti pod okupatorima. Ovu nepokolebljivu istinu svakodnevno dokazuju naši vojnici iz oružanih snaga Ukrajine na jugu zemlje - rekao je on.

U međuvremenu, najmanje dve osobe poginule su u poslednjem granatiranju u istočnoj Donjeckoj oblasti. Guverner Pavlo Kirilenko rekao je da su ruske snage napale već razorene gradove Avdijevku i Zajcevo, blizu teritorije koju drže separatisti pod ruskom kontrolom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    18. avgust 2022 | 09:14

    Isto kao što je zapad poklonio šiptarima Kosovo tako je vama Hruščov dao Krim. Nikad vaše nije bilo. Kao ni Kosmet albanski.

  • Rade

    18. avgust 2022 | 08:56

    ZELENI FAŠISTO KRIM JE RUSKI BIO I OSTAĆE A TI SI GOTOOOV ZAJEDNO SA UKRAJINOM!!! ŽIVELA RUSIJA ŽIVEO CAR VLADIMIR PUTIN!!! 💪💪💪🇷🇺

  • Zlatko🐎

    18. avgust 2022 | 09:06

    Nato fasisti ratuju do poslednjeg ukrajinca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA