≫ 

SAD poručile Kini da se vrati uspostavljenim normama oko Tajvana

Kina, koja Tajvan smatra svojim regionom, je ovog meseca organizovala vojne vežbe u blizini ostrva

  • 6
Kina, Tajvan Foto: Shutterstock

SAD su danas poručile da nedavne akcije Kine u blizini Tajvana povećavaju nivo rizika i izrazile su nadu da će se ponašanje Pekinga vratiti ranije uspostavljenim pravilima, javio je Rojters.

Kina, koja Tajvan smatra svojim regionom, je ovog meseca organizovala vojne vežbe u blizini ostrva, kako bi demonstrirala nezadovoljstvo zbog posete Tajpeju predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi, okrivljujući Vašington za povećavanje tenzija.

Američki sekretar vazdušnih snaga Frenk Kendal, u obraćanju novinarima tokom putovanja po Pacifičkom regionu, tokom kojeg će posetiti i Australiju i Japan, rekao je da se Peking veoma provokativno ponašao.

On je naveo da su vojne aktivnosti koje je Kina sprovodila tokom posete Pelosi povećale nivo rizika i prekršile brojne norme, kao što je prelazak nezvanične razdelne linije, pucanje u ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana, kao i projektili iznad samog Tajvana, navodi Rojters.

Japan je saopštio da je pet projektila koje je Kina ispalila palo u njegovu ekonomsku zonu.

- Ovo nisu akcije koje su osmišljene da promovišu mir i stabilnost u regionu, one su veoma provokativne i povećavaju nivo rizika -  rekao je Kendal.

Američki zvaničnik je odbio da direktno komentariše detalje kineskog prelaska nezvanične razdelne linije sa Tajvanom, ali je naveo da je Kina preterano reagovala na putovanje Pelosi.

- Nadam se da će se njihovo ponašanje vratiti na norme koje su ranije uspostavljene - poručio je Kendal.

Kina je ranije saopštila da je Tajvan najosetljivije i najvažnije pitanje u njenim odnosima sa SAD, kao i da ima pravo da osigura svoju bezbednost i brani svoj teritorijalni integritet, navodi Rojters.

Video: Pelosi odgovorila na reakcije iz Kine: Nisu se bunili kad su muškarci dolazili u posetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Ludaci

    19. avgust 2022 | 13:03

    Ovi amerikanci su totalni ludaci a jos su veci ovi evropljani sto to isto prate i prihvataju. Ja evropu nemogu da shvatim Boris se protiv komsije zbog onog koji je 5 hiljada kilometara udaljen od tebe. Al ok.treba se Rusija i kina Sa jos njih par udruziti i saterati prvo Evropu u cosak ostaviti je bez gasa i hrane pa nek se izubijaju izmedju sebe kao sto se kod nas radi, a onda mudro ameriku spustiti na nivo gladovanja i izazivanja gradjanskog rata, sve je izvodljivo.

  • Mihailović

    19. avgust 2022 | 12:55

    Šta im Amerikanci kažu, možda da se ponašaju kao oni da raketiraju američku ambasadu...

  • Перагеније

    19. avgust 2022 | 13:00

    Хехе, КАСНО је сада каубоји! Прозрели су вас сви - спустите карте на сто и крените у историју.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA