≫ 

Suša zadaje novi težak udarac Kini: Najveće slatkovodno jezero izgubilo 75 odsto vode

Jezero je ove godine zvanično ušlo u sušnu sezonu 6. avgusta, što se navodno smatra najranijim zabeleženim datumom sušne sezone, 69 dana ranije od proseka u periodu između 2003. i 2021. godine

  • 0

Kako se Kina suočava sa jednim od svojih najdužih i najtežih talasa suše, najveće slatkovodno jezero u zemlji, jezero Pojang, ušlo je u sušnu sezonu ranije nego što je uobičajeno, a najmanje 75 odsto vode ovog jezera je isušeno, prema podacima pokrajinskog odeljenja za vodne resurse.

Snimci dronom od ponedeljka pokazuju drastičan uticaj tekućeg toplotnog talasa na jezero, pri čemu je većina kopna potpuno suva.

Jezero je ove godine zvanično ušlo u sušnu sezonu 6. avgusta, što se navodno smatra najranijim zabeleženim datumom sušne sezone, 69 dana ranije od proseka u periodu između 2003. i 2021. godine.

Najviši četvorostepeni sistem upozorenja na ekstremne vrućine, crveni alarm, izdala je vlada 10. dan zaredom sa temperaturama višim od 40 stepeni Celzijusa.

Očekuje se da će se visoke temperature i kiša u Đangsiju nastaviti do septembra, prema vremenskoj prognozi.

Podsetimo, pojedine reke u Kini, uključujući i delove toka reke Jangce, presušile su zbog rekordne suše što negativno utiče na rad hidroelektrana i rečni promet brodova, a neke kompanije su bile primorane da obustave svoje uobičajene operacije.

Video: Vlasti proglasile najviši nivo uzbune: Treća najveća reka sveta gotovo presušila

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA