≫ 

"Revolveraš iz Taragone" eutanaziran u španskom zatvoru umesto da mu se sudi: Ranio trojicu kolega i policajca

Eugen Sabau (46) pucao je u trojicu svojih kolega u firmi službi bezbednosti u kojoj je radio u gradu Taragona na severoistoku zemlje, a zatim ranio policajca dok je bežao

  • 0
Eugen Sabau Printskrin: PD

Muškarac koji je paralizovan u policijskoj pucnjavi, nakon što je otvorio vatru na kolege, eutanaziran je u zatvoru u Španiji pre nego što je mogao da se suoči sa suđenjem.

Marin Eugen Sabau (46) pucao je i ranio trojicu bivših kolega i policajca u severoistočnom španskom gradu Taragoni u decembru prošle godine, piše BBC.

Nakon što je pogođen u kičmu i ostavljen delimično paralizovan, molio je da ga eutanaziraju umesto da mu se sudi.

Sudovi su odobrili zahtev uprkos žalbama žrtava.

Sabau, koji je bio poreklom iz Rumunije, izveo je napad na kompaniju službi bezbednosti u kojoj je radio u decembru.

Pobegao je sa lica mesta i zabarikadirao se u kuću prepunu arsenala oružja. Nakon što je pucao i ranio policajca, snage bezbednosti su ga saterale u ćošak i upucale nekoliko puta, navodi Observator njuz.

"Revolveraš iz Taragone", kako su ga nazivali španski mediji, posle pucnjave je ostao paralizovan i nije mogao da se kreće, a takođe mu je i jedna noga amputirana. Rekao je da su povrede dovele do hroničnog bola i da je odlučeno da je ispunio uslove za traženje asistirane smrti.

Zakon koji je usvojen u Španiji prošle godine navodi da odrasli sa ozbiljnim i neizlečivim stanjima koja izazivaju "nepodnošljivu patnju" mogu da odluče da okončaju svoje živote.

Međutim, žrtve pucnjave usprotivile su se zahtevu, tvrdeći da Sabau treba da bude izveden pred lice pravde.

Sud u Taragoni je, međutim, presudio da je Sabauovo osnovno pravo da zahteva eutanaziju s obzirom na njegove okolnosti i naveo da u skladu sa zakonom, pravosudni sistem nema pravo da se meša.

Reagujući na presudu, advokat policajca kojeg je Sabau povredio rekao je da je sud propustio priliku da donese odluku o jedinstvenom slučaju.

- Nije se radilo o sprečavanju eutanazije, ali smo želeli da žrtve imaju pravično suđenje - rekao je advokat Hose Natonio Bitos, a prenosi El Pais.

Video: Ubistvo u gej klubu u Oslu: Dvoje ljudi izgubilo život, 14 ranjeno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA