Nesvakidašnji slučaj u Italiji: Muškarac u isto vreme pozitivan na korona virus, majmunske boginje i HIV

Nekoliko sati nakon što je dobio pozitivan test na kovid, njemu se pojavilo crvenilo na levoj ruci. Nakon nekoliko dana su mu se majmunske boginje proširile po celom telu, pa je primljen u bolnicu u Kataniji.

  • 24
laboratorija, testiranje, nauka, hemija Foto: Freepik/ Freepik

U Italiji je zabeležen prvi slučaj pacijenta koji je istovremeno pozitivan na koronavirus, majmunske boginje i HIV.

Reč je o 36-godišnjaku koji je devet dana nakon povratka sa odmora u Španiji dobio temperaturu, glavobolju, bol u grlu, upalu u preponama, a osećao je i umor.

Kako prenosi CNBC, on je rekao da je tokom boravka u Španiji imao nezaštićene polne odnose sa muškarcima. Tri dana nakon pojave simptoma utvrđeno mu je da ima korona virus, objavio je stručni časopis Journal of Infection.

Nekoliko sati nakon što je dobio pozitivan test na kovid, njemu se pojavilo crvenilo na levoj ruci. Nakon nekoliko dana su mu se majmunske boginje proširile po celom telu, pa je primljen u bolnicu u Kataniji.

U toj klinici je 36-godišnjak bio na različitim testiranjima koja su pokazala da je pozitivan na majmunske boginje, koronu i HIV. Negativni test na HIV koji je napravio pre godinu dana pokazuje da se 36-godišnjak virusom zarazio nedavno.

Nakon nedelju dana pušten je iz bolnice jer se izlečio od kovida i majmunskih boginja.

- Nema dovoljno dokaza da kombinacija tri virusa može da pogorša stanje pacijenta. Ovaj slučaj pokazuje da mogu da se preklope simptomi majmunskih boginja i kovida te potvrđuje da se u slučaju koinfekcije ispitaju seksualne navike pacijenta, kako bi se došlo do ispravne dijagnoze - kažu u svom izveštaju istraživači sa Univerziteta u Kataniji.

Istraživači su upozorili da je bris iz grla pacijenta i posle 20 dana bio pozitivan, što pokazuje da je ta osoba i dalje bila zarazna.

- S obzirom na to da je reč o prvom slučaju osobe zaražene sa tri virusa, nema dovoljno dokaza da ta kombinacija može da pogorša stanje pacijenta - kažu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Coas

    24. avgust 2022 | 17:54

    Sve dobio iz fajzera.

  • dragi gost

    24. avgust 2022 | 19:41

    taj dolazi sa drugarima na europrajd u Beograd

  • Aco

    24. avgust 2022 | 18:24

    I zamislite ovo on je vakcinisani sa 4 doze jujuju kako se to desilo. MSM svi su vakcinisani samo uključite mozak

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA