≫ 

Posle 5 meseci primirja, nastavljen sukob u Etiopiji: Pobunjenici optužuju vladu

Ovo je prvi veći sukob nakon primirja postignutog krajem marta koji se uglavnom poštovao i omogućio postupni nastavak dolaska humanitarne pomoći u ovu pokrajinu koja je na rubu gladi

  • 1
Tigraj, Etiopija Foto: Tanjug/AP

Borbe su se juče ponovo vodile na severu Etiopije, na području uz granicu s pokrajinom Tigraj, između tigrajskih pobunjenika i savezne vlade koji se međusobno optužuju za prekid petomesečnog primirja.

Glavni sekretar UN Antonio Guteres rekao je da je zaprepašćen i tužan zbog nastavka sukoba i pozvao je odlučno na trenutni prekid neprijateljstva i na obnovu mirovnih pregovora između vlade i pobunjenika, dok su se i Sjedinjene Države zauzele za trajno i bezuslovno primirje, navodi Hina, prenosi Index.

Afrička unija, čije je sedište u Adis Abebi i koja mesecima pokušava da dovede sukobljene strane za pregovarački sto, pozvala je na deeskalaciju i ponovo istakla svoju opredeljenost za saradnju sa stranama radi pružanja podrške dogovornom političkom procesu u interesu zemlje.

Juče ujutru pobunjeničke vlasti Tigraja optužile su etiopsku saveznu vladu da vodi ofanzivu velikih razmera na njihove položaje.

- Etiopske savezne snage su počele ofanzivu jutros rano oko 5 sati, branimo naše položaje - rekao je za AFP portparol tigrajskih pobunjenika Getačev Reda.

- Zanemarivši mnoge mirovne predloge etiopske vlade, tigrajske snage su danas počele napad u pet sati i prekinule primirje - uzvraća vlada u saopštenju, pozivajući međunarodnu zajednicu da pritisne pobunjenike.

Ovo područje je uglavnom odsečeno od ostatka zemlje i nije moguće nezavisno proveriti informacije koje dolaze od dve strane.

Ovo je prvi veći sukob nakon primirja postignutog krajem marta koji se uglavnom poštovao i omogućio postupni nastavak dolaska humanitarne pomoći u ovu pokrajinu koja je na rubu gladi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zlatko🐏poturceno kopile

    25. avgust 2022 | 08:23

    Ajde nato fasisti u vatru lako je u miru ratovati I na male zemlje udarati

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA