"Balkan je ugrožen ukoliko dođe do havarije u NE Zaporožje": Telegraf na sastanku sa ambasadorkom Dženkins

Nuklearna elektrana Zaporožje nalazi se na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara, najveća je nuklearna elektrana u Evropi, a od marta ove godine je pod kontrolom ruskih snaga

  • 25

Zamenica sekretara SAD za kontrolu naoružanja i međunarodnu bezbednost dr Boni Deniz Dženkins rekla je danas na brifingu za novinare, kom je prisustvovao i Telegraf.rs, da su Ruska Federacija i njihov predsednik u dva navrata uznemirili svetsku javnost zbog mogućeg izbijanja nuklearnog incidenta, prvo u Černobilju, a sada i u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Ona je dodala da su Rusi stvorili veliku opasnost od oslobađanja radijacije koja će dovesti u opasnost ne samo građane Ukrajine već i sve ostale.

- Rusija treba odmah da se povuče iz nukelarne elektrane Zaporožje i prekine sve vojne aktivnosti u blizini elektrane. Oni bi takođe trebalo da se obavežu da će članovima stručnog tima Međunarodne agencije za atomsku energiju omogućiti da posete nukelarnu elektranu kako bi mogli da procene kakva je situacija - rekla je ona.

Ambasadorka Dženkins je dodala da SAD ne čudi ovakvo ponašanje Rusije, kao i da je njihov cilj da Ukrajina prestane da bude geopolitiči entitet, a zatim je obećala da će SAD nastaviti da bude uz Ukrajinu.

Na pitanje da li postoji opasnost za države na Balkanskom poluostrvu ukoliko dođe do eventualne havarije u elektrani, ambasadorka Dženkins odgovara potvrdno.

- Ukoliko dođe do eventualne havarije u nuklearnoj elektrani Zaporožje, ona neće uticati samo na Ukrajinu i države sa kojima se ona graniči, već i na mnoge druge države. Zato ponavljam da je jako važno da Rusija vrati Ukrajini kontrolu nad elekranom - rekla je ona odlučno.

Dženkins je takođe dodala da nema informacije o navodnom isključenju sa mreže nuklearne elektrane Zaporožje u gradu Energodar, koju je ranije danas saopštila ukrajinska državna kompanija "Energoatom".

Ambasadorka dr Boni Deniz Dženkins od 22. jula prošle godine obavlja funkciju zamenika sekretara SAD za kontrolu naoružanja i međunarodnu bezbednost. Prethodno je radila u Obaminoj administraciji kao specijalni izaslanik i koordinator za programe smanjenja pretnji u Birou za međunarodnu bezbednost i neproliferaciju (ISN), a na toj poziciji bila je od jula 2009. do januara 2017. godine.

Dženkins je koordinisala napore SAD za smanjenje pretnji na globalnom nivou i programe američke vlade u oblasti hemijske, biološke, nuklearne i radiološke bezbednosti. Bila je vođa Stejt departmenta na sva četiri samita o nuklearnoj bezbednosti koja su održana od 2010. do 2016. godine, kao i predstavnica SAD na samitu G7 protiv širenja oružja i sredstava za masovno uništenje.

Podsetimo, nuklearna elektrana Zaporožje nalazi se na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara, najveća je nuklearna elektrana u Evropi, a od marta ove godine je pod kontrolom ruskih snaga. Iako više nije pod kontrolom Ukrajinaca, u njoj i dalje rade inženjeri iz Ukrajine.

Poslednjih dana ova nuklearka našla se blizu prve linije fronta, a Ukrajina i Rusija se međusobno optužuju za granatiranje oko elektrane.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) juče je ponovila zahtev za slanje misije za procenu bezbednosti u nuklearnoj elektrani u Zaporožju.

U intervjuu koji je generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Mariano Grosi dao početkom avgusta, naglasio je da je situacija u nuklearnoj elektrani Zaporožje "potpuno van kontrole", kao i da kada se sve okolnosti uzmu u obzir, postoji čitav "katalog stvari koje nikada ne bi trebalo da se dešavaju ni u jednom nuklearnom objektu".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oldtajmer

    25. avgust 2022 | 19:42

    Ubio me Bog ako se ovi Amerikanci kolektivno ne drogiraju. Pa ako je ta nuklearna elektrana još od marta u rukama Ruske vojske kako mogu oni da budu pretnja za eventualnu havariju?! Neće valjda da pucaju sami na sebe? To još niko nije radio. Plašim se da to Amerika planira da uradi preko svojih poslušnika koji su prodali Ukrajinu. To što će pola Evrope da na*ebe Ameriku baš zabole qc.

  • Gradjanin

    25. avgust 2022 | 19:55

    Kakvi ste vi nevidjeni licemeri i skotovi amerikanci, "da se Rusi odmah povuku iz NE zaporozje" - pa fde ste se vi povukli kad ste nesto osvojili sem tamo gde ste pobegli kad su vas u papucama isterali. Pa jel ima vasoj bestidnosti kraja, navukoste ukrajince da ratuju do zadnjeg za vas a vi im sa strane pruzate kao podrsku u starom oruzju i dajete pomoc u $ koji ce oni kroz prodaju raznih sistema i zemlje da vam vrate, ko vas nezna...

  • Bata

    25. avgust 2022 | 20:13

    Alo tupava, uhvati ukrajince za uši i spreči ih da bombarduju elektranu. Nemoj nama prodavati maglu, siti smo vas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA