Dok cene energenata idu u nebo, Putin spaljuje gas? Neobična akcija na granici Rusije i Finske

Veruje se da Rusija dnevno spali gasa vrednog milione dolara

  • 14
gasprom Foto: Shutterstock

Dok cene energenata "eksplodiraju", Rusija navodno spaljuje ogromne goličine prirodnog gasa na granici s Finskom. Stručnjaci ističu da se isti gas pre izvozio u Nemačku, prenosi BBC.

Postrojenje u blizini granice s Finskom svaki dan sagoreva gas u vrednosti od čak 10 miliona dolara. Međutim, nije stvar samo u ceni i gas. Naučnici su zabrinuti da će ogromna količina ugljen dioksida i čađi, koji se stvaraju pri sagorevanju dodatno pogoršati topljenje arktičkog leda.

Analiza "Rystad Energy", nezavisne energetske konsultatnske kompanije, pokazuje da se svakodnevno spali 4,34 miliona kubnih metara gasa.

Građani Finske, koji žive na granici s Rusijom, još od početka leta upozoravaju na velike plamenove na horizontu koji stižu iz novog LNG postrojenja u Portovaju, severozapodno od Sankt Petersburga.

Portovaja se, inače, nalazi u blizini kompresorske stanice na samom početku gasovoda Severni tok 1 koji transferiše gas u Nemačku.

Podsećamo, snabdevanje kroz Severni tok 1 ograničena je od sredine jula za šta Rusi krive "tehničke probleme". Ipak, reklo bi se da je reč o političkom potezu Kremlja koji na ovaj način kažnjava Evropu za vojnu i ekonomsku pomoć Ukrajini.

Iako je izgaranje gasa najnormalnija stvar u postrojenjima za preradu - obično se radi o tehničkim i sigurnosnim razlozima. Međutim, razmere ovog spaljivanja zapanjili su stručnjake.

- Nikada nisam videla da LNG postrojenje toliko bukti. Još početkom juna smo registrovali ogromne plamenove koji jednostavno ne nestaju. Ostaju nenormalno visoki - kaže Džesika Mekarti, stručnjak za satelitske podatke sa Univerziteta Majami u Ohaju.

Analitičari se slažu da paljenje nipošto nije slučajno i da je odluka o spaljivanju gasa najverovatnije donesena iz operativnih razloga.

- Gasni operateri često oklevaju da zatvore postrojenja iz straha da bi ponovno pokretanje moglo biti tehnički teško ili skupo, a to je verovatno i sada slučaj - rekao je Mark Dejvis, izvršni direktor kompanije Capteria, koja se specijalizovala za efikasno spaljivanje gasa.

Gazprom, vlasnik postrojenja u kojem se spaljuje gas nije odgovorio na zahteve za komentar o spaljivanju tolikih količina gasa, ali se pretpostavlja da je odluka donesena u skladu s trgovinskim embargom Rusije.

- Možda su neki ventili pokvareni i ne mogu ih zameniti, zbog trgovinskog embarga oni nisu u mogućnosti da proizvedu visokokvalitetne ventile potrebne u preradi nafte i gasa - rekla je Esa Vakilainen, profesorka energetskog inženjerstva sa finskog Univerziteta LUT.

Rystad Energy misli drugačije.

- Ovo je podsetnik na dominaciju Rusije na evropskom tržištu energenata. Ne može biti jasnijeg signala - Rusija može sutra da ruši cene energije. Inače, to je gas koji bi se izvozio preko Severnog toka 1 ili neke njegove alternative - navode.

BBC podseća da su cene energenata širom sveta eksplodirale nakon što su ukinute mere zabrane zbog kovida i kako su se ekonomije postupno vraćala u normalu. Odjednom, svima je trebalo više energije stvarajući pritom neviđeni pritisak na dobavljače. Na sve se nadovezao i sukobu u Ukrajini i Evropa je gurnuta u potpuni energetski haos.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA