Brejvik opet tuži vladu u Oslu

Brejvik želi da izađe iz samice

  • 1
Anders Brejvik Norveška masakr Foto: Tanjug/AP

Norveški ultradesničar Anders Bering Brejvik koji je 2011. godine ubio 77 osoba, ponovo tuži norvešku vladu sa željom da okonča boravak u zatvorskoj samici, preneli su danas norveški mediji.

Brejvik je u samici od osude 2012. godine i nije u kontaktu sa drugim zatvorenicima tokom izdržavanja kazne, rekao je advokat Listen Storvik, prenosi AP.

On je za norvešku agenciju NTB rekao da je Brejvik početkom godine prebačen iz jednog u drugi zatvor ali da, kako kaže, nije napravljen pomak po pitanju kontakata sa drugim zatvorenicima.

- Nema kontakt ni sa kim osim sa zatvorskim čuvarima - rekao je Storvik dodajući da to predstavlja kršenje ljudskih prava.

Sud je u poslednjoj odluci zimus zaključio da Brejvik mora da ostane u zatvoru, jer i dalje predstavlja potencijalnu pretnju i postoji "očigledan rizik" da bi mogao da se vrati ponašanju koje ga je navelo da počini masakr pre 11 godina kada je ubio 77 ljudi na letnjem kampu.

Brejvik izdražva maskimalnu zatvorsku kaznu od 21 godine, a 2016. je već uspešno tužio norvešku vladu zbog kršenja ljudskih prava žaleći se na izolaciju od drugih zatvorenika, česte pretrese ćelije, kvalitet zatvorske hrane i drugo.

Video: Uznemirujuć snimak: Da li je ovo trenutak krvavog obračuna ispred kluba u Hrvatskoj?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan Ktć

    26. avgust 2022 | 18:27

    Krše se njegova prava, a on je sedamdeset sedmorici, mladih ljudi, oduzeo pravo na život. Dokle je današnji svet dogurao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA