"Neprimereno je da ruski turisti šetaju našim gradovima": EU priprema suspenziju viznog režima

"Moramo poslati signal ruskom stanovništvu da ovaj rat nije u redu, da nije prihvatljiv"

  • 62
Evropska unija zastava Foto: Shutterstock

Evropska unija planira naredne nedelje da suspenduje sporazum o putničkim vizama sa Rusijom, objavio je Fajnenšel tajms pozivajući se na više izvora.

Plan o zamrzavanju sporazuma iz 2007. godine trebalo bi, kako se navodi, da Rusima oteža i poskupi dobijanje dokumenata za ulazak u Šengenski prostor.

Do toga dolazi nakon što su neke istočne zemlje članice EU zapretile da će jednostrano zatvoriti svoje granice za ruske turiste, dok su druge zemlje pozvale na kolektivnu akciju kako bi sprečile građane Rusije da putuju u EU sa turističkim vizama.

Na potpunu zabranu ulaska građana Rusije u EU pozivao je i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, podseća Gardijan.

Kao prvi korak, ministri planiraju na dvodnevnom sastanku u Pragu koji počinje u utorak da daju političku podršku suspendovanju sporazuma o viznim olakšicama između EU i Rusije, potvrdila su za Fajnenšel Tajms tri dobro obaveštena izvora, prenosi Tanjug.

"Neprimereno je da ruski turisti šetaju našim gradovima i da se sidre u našim marinama. Moramo poslati signal ruskom stanovništvu da ovaj rat nije u redu, da nije prihvatljiv", rekao je dobro obavešten neimenovani visoki zvaničnik EU.

On je takođe da bi korenite promene mogle biti uvedene do kraja godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stevica

    28. avgust 2022 | 19:09

    Ruski aggresor na Ukrajinu mora da se kazni , ekonomski I fizički izoluje od Drzava Zapadne Demokratije , prema njima mora da se napravi nova Železna Zavesa jer taj ruski ološ više nesme da dolazi k nama u Zapadnu Demokratiju ! Pa neka odlaze ruski pacovi turistički u Kinu i Afriku , ima tamo šta da vide , ahahahahaha , mrš bre !

  • Zlatko

    28. avgust 2022 | 16:54

    jos ujedan dokaz u kolikim je problemu zbog ovog rata Rusija.Nema povratka Rusije u međunarodnu zajednicu i normalne odnose bez odustajanja od agresije na Ukrajinu.

  • Djape

    28. avgust 2022 | 17:00

    Tako jee oduzmite im sva prava. Sta je sa ruskim studentima po svetu? Vreme je da se vrate kuci i potpune izoluju za sva vremena. Kad ne prihvataju zapadne vrednosti svi mars kuci!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA