≫ 

Preminuo "najusamljeniji čovek na svetu": U izolovanom delu prašume živeo sam više od 26 godina

Za "Čoveka iz rupe" se misli da je u trenutku smrti imao oko 60 godina i da je preminuo prirodnom smrću

  • 2
Brazilska plemena Foto: Paulo Lopes / Zuma Press / Profimedia

Poslednji član domorodačke grupe u Brazilu, koja je bila potpuno izolovana od ostatka sveta preminuo je, saopštili su lokalni zvaničnici.

Čovek čiji identitet nije poznat, živeo je u potpunoj izolaciji poslednjih 26 godina.

Bio je poznat kao "Čovek iz rupe", jer je kopao duboke jame kako bi ulovio životinje ili da bi se sakrio.

U Brazilu je dobio i nadimak "najusamljeniji čovek na svetu" zbog načina života koji je vodio. Njegovo telo pronađeno je 23. avgusta u improvizovanoj ljuljšci ispred kolibe.

Nije bilo tragova nasilja. Ovaj čovek je poslednji član grupe starosedelaca koji su živeli u potpunoj izolaciji, piše BBC.

Ostali članovi, njih šestoro, ubijeni su 1995. godine.

Grupa je živela u Tanaruu, izolovanoj oblasti u brazilskoj saveznoj državi Rondonija, koja se graniči sa Bolivijom. Smatralo se da su većinu članova njegovog plemena ubili zemljoradnici tokom 1970-ih, pošto su želeli da prošire svoj posed.

Za "Čoveka iz rupe" se misli da je u trenutku smrti imao oko 60 godina i da je preminuo prirodnom smrću.

Nije bilo nikakvih naznaka upada na teritoriju na kojoj je živeo, niti deluje da je njegova koliba uništena, saopštili su zvaničnici, ali će ipak biti urađena obdukcija.

Prema brazilskom Ustavu, starosedioci imaju pravo na svoju zemlju, pa se u prošlosti često dešavalo da ih ubiju oni koji su želeli da im je otmu. Agenti brazilske Agencije za pitanja starosedelaca (Funai) su od 1996. godine nadgledali "Čoveka iz rupe" iz bezbedonosnih razloga. Članovi Funaija su 2018.  godine uspeli da ga snime tokom slučajnog susreta u džungli.

Na snimku se vidi kako seče drvo nečim što liči na sekiru. Od tada ga nisu videli, ali su agenti Funaija naišli na njegove kolibe od slame i duboke rupe koje je iskopao. Neke od njih su na dnu imale zabodene naoštrene šiljke i za njih se smatra da su zamke za životinje, dok neki smatraju da ih je koristio kao prostor za sakrivanje.

Sadio je kukuruz, maioku, biljku od čijeg korena se dobija tapioka, vrsta skroba koji se koristi u ishrani, ali i voće poput papaje i banane.

U Brazilu živi oko 240 domorodačkih plemena, od kojih su mnoga ugrožena jer na njihovu teritoriju upadaju rudari, drvoseče i farmeri, upozoravaju iz "Survival International", grupe koja se bori za prava domorodačkog naroda.

Video: Traže ih svuda po prašumi: U Amazoniji nestao britanski novinar i brazilski antropolog

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivko

    29. avgust 2022 | 23:59

    Ima togavi kod nas... Jugoistok srbije ljudi ostavljeni na milost bogu,izvestavano je vec svi znaju o cemu pricam!

  • Милан

    30. avgust 2022 | 10:20

    Тежак,али слободан и најлепши живот у природи,на неки начин му завидим…..мирно спавај,лака ти земља добри човече….

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA