≫ 

Tim UN krenuo u nuklearku u Zaporožju

Tim IAEA krenuo je jutros put NE Zaporožje

  • 12
Černobilj Ukrajina godišnjica katastrofe Foto: Tanjug/AP

Tim nuklearnih stručnjaka krenuo je jutros automobilom ka nuklearnoj elektrani Zaporožje usred međunarodne zabrinutosti zbog potencijalne nesreće ili curenja radijacije.

Izaslanik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) krenuo je jutros iz Kijeva u elektranu na jugoistoku Ukrajine.

- Konačno odlazimo posle šest meseci truda. IAEA ide ka nuklearki u Zaporožju. Kao što znate, mi tamo imamo veoma važan zadatak – da radimo i ispitamo realnu situaciju tamo, da pomognemo da se situacija što više stabilizuje - rekao je šef UN za nuklearna pitanja Rafael Grosi uoči puta.

Podsetimo, Grosi se juče sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu. Zelenski je tokom sastanka sa Grosijem istakao da Ukrajina od posete misije IAEA očekuje ne samo analizu situacije u NE Zaporožje, već i zahteve za demilitarizaciju zone oko i unutar elektrane, preneo je Ukrinform.

Ukrajinski predsednik je zahvalio na dolasku misije IAEA u Ukrajinu i istakao da zbog ruskog zauzimanja nuklearne elektrane Zaporožje postoje veliki rizici u vezi sa eksplozijama, prekidom rada nuklearnih reaktora i isključenjem blokova NE sa ukrajinske mreže.

Zelenski je govorio i o rizicima u vezi sa grejnom sezonom za ukrajinske građane i globalnoj pretnji zbog određenih nuklearnih rizika.

Video: Rupe na krovovima, okolo dim: Satelitski snimci otkrivaju kako izgleda nuklearna elektrana Zaporožje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA