Trudna turistkinja umrla u Portugalu, vozili je od bolnice do bolnice: Jedan u nizu incidenata, pala i ostavka

Lokalni mediji su preneli da je trudna Indijka umrla nakon što je prebačena iz bolnice Santa Maria, najveće u Portugalu, jer je odeljenje neonatologije bilo puno

  • 0
Trudnica Foto: Pixabay

Ministarka zdravlja Portugala podnela je ostavku nekoliko sati nakon što su se pojavili izveštaji da je trudna turistkinja preminula nakon što je nisu primili u puno porodilište.

Žena iz Indije (34) navodno je doživela srčani zastoj dok su je vozili od bolnice do bolnice u Lisabonu.

Ovo je samo jedan u nizu incidenata ovog leta, za koji kritičari krive kadrovsku krizu u portugalskim natalnim jedinicama.

Dr Marta Temido je ministarka zdravlja od 2018. godine, i upravljala je zemljom tokom pandemije korona virusa.

Međutim, vlada je u utorak saopštila da je dr Temido shvatila da "više ne postoje uslovi da ostane u kancelariji".

Premijer Portugala Antonio Kosta rekao je da je smrt žene bila "poslednja slamka" koja je dovela do ostavke ministarke, prenosi BBC.

To je usledilo nakon niza kritika zbog načina na koji se portugalska vlada bori sa nedostatkom osoblja u porodilištima. Naime, vlada je privremeno zatvorila neke od njih i primorala trudnice na rizične transfere između bolnica.

Lokalni mediji su preneli da je trudna Indijka umrla nakon što je prebačena iz bolnice Santa Maria, najveće u Portugalu, jer je odeljenje neonatologije bilo puno.

Beba je rođena nakon hitnog carskog reza i nalazi se u dobrom stanju, rekle su vlasti. Portugalske vlasti su pokrenule istragu smrti žene.

Proteklih meseci bilo je sličnih incidenata širom Portugala, uključujući i odvojene smrti dva novorođenčeta, čije su majke navodno bile premeštane od bolnice do bolnice.

Nedostatak zdravstvenog osoblja, posebno u ginekologiji i akušerstvu, dovelo je do toga da vlada razmišlja da zaposli radnike iz inostranstva.

Zatvaranje nekih natalnih jedinica dovelo je do prenatrpanosti u porodilištima i dugog čekanja, a opozicione stranke, doktori i medicinske sestre za to krive bivšu ministarku zdravlja.

Govoreći za lokalni medij RTP, predsednik asocijacije doktora Portugala Migel Gimaraeš rekao je da je dr Temido dala ostavku jer nije imala načina da reši trenutnu krizu.

Međutim, ima i onih koji kažu da nisu očekivali njenu ostavku i da su iznenađeni da se povukla dok postoje "akutni problemi" u zdravstvenom sektoru.

Dr Temido je zaslužna za uspešno upravljanje prilikom uvođenja vakcine u zemlji tokom pandemije kovid-19.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA