Reaktor u nuklearki Zaporožje ugašen zbog gađanja?

Operater je saopštio da je jedan reaktor u NE Zaporožje ugašen zbog napada

  • 0
Zaporizhzhia Zaporožje nuklearna elektrana Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Jedan od dva operativna reaktora u ukrajinskom kompleksu nuklearne elektrane Zaporožje, koju drži Rusija, zatvoren je zbog usled ruskog granatiranja, saopštio je u četvrtak operater Energoatom.

- Kao rezultat još jednog minobacačkog napada od strane ruskih snaga na lokaciji nuklearne elektrane Zaporožje, aktivirana je zaštita u vanrednim situacijama i isključen je operativni peti energent - napisao je Energoatom u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Podsetimo, misija Međunarodne agencije za atmosku energiju (IAEA) danas bi trebalo da stigne u elektranu.

- Misija i dalje čeka na ukrajinskom kontrolom punktu nakon današnjeg granatiranja Zaporožja, ali je odlučna u nameri da stigne do objekta danas - rekao je portparol IAEA.

Energoatom je potvrdio da je konvoj sa članovima IAEA na oko 20 kilometara od linije fronta i čeka da se situacija oko nuklearke rašcišti i postane bezbedna.

Najnovija informacija je da je predstavnik IAEA rekao da će misija morati da čeka bar tri sata da krene ka elektrani.

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi je na vezi sa ukrajinskom vojskom, kako bi se omogućilo misiji da dođe do elektrane.

Tokom dana ruska i ukrajinska strana nastavile su da razmenjuju optužbe o granatiranju područja u blizini nuklearke.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su se ukrajinske diverzantske trupe danas iskrcale nedaleko od nuklearne elektrane Zaporožje i pokušale da zauzmu nuklearku.

Energodar je ostao bez struje, nakon što je jedan od dva operativna reaktora u ukrajinskoj nuklearki Zaporožje isključen je zbog, kako je navela ukrajinska strana, ruskog granatiranja.

Rano jutros, proruska vojno-civilna administracija Energodara saopštila je da ukrajinska vojska izvodi masovne artiljerijske napade na stambene četvrti grada Energodara.

Zaporoška nuklearna elektrana, koja je od marta pod kontrolom ruskih snaga, nalazi se na levoj obali Dnjepra i najveća je nuklearka u Evropi po broju blokova i kapaciteta.

Video: Rupe na krovovima, okolo dim: Satelitski snimci otkrivaju kako izgleda nuklearna elektrana Zaporožje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA