≫ 

Šef IAEA Rafael Grosi napustio ukrajinsku nuklearku Zaporožje

Šef IAEA će danas napustiti Energodar, dok će misija ostati u Ukrajini do 3. septembra

  • 2
IAEA Zaporožje Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi, koji vodi misiju agencije u poseti ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, napustio je nuklearku, saopštivši da je prikupljeno mnogo informacija, javlja agencija RIA Novosti.

Misija IAEA, na čelu sa Grosijem, stigla je u danas u Zaporožje, a šef delegacije ruske agencije za atomsku energiju "Rosatom" i zaposleni u Zaporoškoj NE sproveli su delegaciju IAEA kroz teritoriju nuklearke i pokazali delove oštećene tokom granatiranja ukrajinskih trupa.

Grosi je rekao da je delegacija IAEA prikupila mnogo informacija, kao i da je on lično video ključne stvari koje je želeo da vidi.

Šef IAEA će danas napustiti Energodar, dok će misija ostati u Ukrajini do 3. septembra.

- Ne idemo nigde. IAEA je sada tamo, u postrojenju je i ne pomera se - tu će ostati. Imaćemo stalno prisustvo u postrojenju, sa nekim od mojih stručnjaka - rekao je novinarima Grosi, koji je napustio nuklearnu elektranu, nakon što je u njoj boravio nekoliko sati.

Kako je objasnio, ti stručnjaci će obezbediti, kako je rekao, nepristrasnu, neutralnu i tehnički ispravnu procenu onoga što se dešava na terenu. On je dodao da će nastaviti da brine dok se situacija u Zaporožju ne stabilizuje, prenosi Rojters.

- Brinuo sam, brinem i nastaviću da brinem za postrojenje dok ne budemo imali stabilniju i predvidljiviju situaciju - poručio je Grosi.

Video: Spektakularno rušenje nuklearne elektrane u Nemačkoj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar Popara Crni

    1. septembar 2022 | 18:35

    Sigurno ce biti opet neka zapadna namestaljka u pitanju.Valjda kao neka nezavisna agencija sluzba sta vec,treba sa lica mesta da objave realnu situaciju na terenu. A ne kad se povuku u svoje drzave ili sigurnu teritoriju.Pa onda kad ameri i ostala eu kompanija da odobrenje sta moze da se pusti u javnost a sta ne,onda ce objave izvestaj. Sve sto je na stetu Rusa ocekujem da bude objavljeno, jer Ukrajinska strana mora biti prikazana kao miroljubiva i strana koja je napadnuta.Tako da ce prava istina opet biti iskrivljena i sakrivena od ociju javnosti.

  • Srba

    1. septembar 2022 | 18:21

    Zvace d... gace!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA