Izgleda kao ulična lampa: Kineske kamere za prepoznavanje lica postavljene širom Britanije poslednjih meseci

Ove kamere je napravila Dahua, kineska državna kompanija, a opremljene su kontroverznim softverom za prepoznavanje lica - sredstvom za praćenje i kontrolu stanovništva koje je mnogo favorizovano u Pekingu i drugim totalitarnim režimima širom sveta

  • 3
London CCTV kamera Foto: Tolga Akmen / AFP / Profimedia

Sa svojim impozantnim kućama od crvene cigle, urednim baštama i crvenim poštanskim sandukom, Baskervil Roud u opštini Vandsvort je klasičan primer porodičnih rezidencija u bogatijim delovima Londona.

Ali nešto nije u redu. Neposredno ispred kuće na uglu, koja je bivša kuća premijera Dejvida Lojda Džordža iz perioda Prvog svetskog rata, nalazi se novi deo infrastrukture koji bi izgledao prikladniji za perimetar maksimalno obezbeđenog zatvora ili pritvorskog logora, piše Daily Mail.

To je uznemirujuće antropomorfna nadzorna kamera, sa dva sočiva koja podsećaju na oči i dve druge neodređene karakteristike koje služe kao nos i usta; i visi sa stuba oivičenog šiljcima da zaštiti svoj hardver od potencijalnih lopova ili vandala.

Zaista, dve od ovih prilično zlokobnih struktura - koje izgledaju kao ulične svetiljke - postavljene su na Baskervil roudu, gde kuće koštaju i do 10 miliona funti.

Znak ispod njih kaže da su tu "da spreče zločin i unaprede javnu bezbednost".

Ovo će bez sumnje umiriti one koji žive na ulici, a koji su poslednjih godina doživeli niz provala.

Ali dodatna sigurnost dolazi po visokoj ceni, na koju većina stanovnika Vandsvorta - i ostatak nacije - potpuno ne zna.

Jer čudne bele kamere su samo dve od miliona koje su tiho postavljene širom Britanije poslednjih meseci.

Napravila ih je Dahua, kineska državna kompanija, opremljene su kontroverznim softverom za prepoznavanje lica - sredstvom za praćenje i kontrolu stanovništva koje je mnogo favorizovano u Pekingu i drugim totalitarnim režimima širom sveta.

Postoje i drugi razlozi za zabrinutost: Dahua ima evidenciju ozbiljnih ranjivosti u sajber bezbednosti koje su već dovele do masovnih hakovanja njenih kamera, a sama kompanija je prošle godine priznala da postoji "veoma veliki potencijal" za druge takve incidente.

Kompanija je takođe umešana u kršenje ljudskih prava koje sprovodi kineska vlada, sa mogućnostima prepoznavanja lica njenih kamera koje su korišćene da u gomili odaberu svakoga sa karakterističnim karakteristikama Ujgurskog muslimana - progonjene etničke manjine u Kini - kako bi upozorili policiju tako da se pojedinci mogu zaokružiti.

Ovo je karakteristika koju Dahua naziva, prilično jezivo, "Ujgurska upozorenja u realnom vremenu". Tek prošle nedelje, razmere kineskih zločina nad ljudskim pravima nad muslimanima Ujgura u provinciji Sinđijang otkriveni su u izveštaju UN, koji je otkrio da postoje "verodostojni dokazi" o mučenju, koji bi verovatno predstavljali "zločine protiv čovečnosti".

Više od polovine od 32 opštine u Londonu koristi sisteme za nadzor koje je kreirao Dahua Technology Co Ltd, drugi po veličini proizvođač opreme za nadzor u Kini, ili Hikvision, kineski proizvođač broj jedan i najveći svetski dobavljač video nadzora. Savet Vandsvorta i njegov bliski sused, Ričmond, sklopili su petogodišnji ugovor sa Dahuom od 1,3 miliona funti za 900 ovih vrhunskih kamera 2020.

To je jedan od najvećih Dahua projekata nadzora van Kine. Ugovor uključuje kontrolnu sobu, koju dele dva saveta, kojoj policija takođe ima pristup.

Za razliku od Velike Britanije, SAD su zabranile kamere Dahua i Hikvision zbog bezbednosnih rizika koje predstavljaju. Kompanije to poriču, a Hikvision je ranije komentarisao da je "posvećena održavanju prava na privatnost i zaštiti ljudi i imovine".

Saveti Vandsvorta i Ričmonda su ranije ove godine tvrdili da tehnologija za prepoznavanje lica kamera nije omogućena i da se neće koristiti "u ovom trenutku".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    5. septembar 2022 | 18:06

    ""Jer čudne bele kamere su samo dve od miliona koje su tiho postavljene širom Britanije poslednjih meseci."""""""""""" Sigurnost gradjana je prioritet nego privatnost gradjana.Oni koji su cisti nemaju cega da se plase.

  • STENA

    5. septembar 2022 | 19:12

    Kako to? Da vidimo da li ce sad N1 i nova s da pisu kako narusavaju privatost. I neka pozovu britance da izadju na protest kao sto su pozivali na protest prilikom postavljanja kamera kod nas po Beogradu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA