"Sin je prinuđen da jede blato, plačemo i deca i ja": Teška situacija u Pakistanu posle razornih poplava

Zbog ovih katastrofalnih poplava ugroženo je više od 33 miliona ljudi, ili preciznije svaki sedmi stanovnik Pakistana, a o užasu sa kojim su suočeni građani svedoče i mnogobrojni satelitski snimci

  • 2
Pakistan, poplave

Foto: Tanjug/AP

U katastrofalnim poplavama koje su ranije ovog meseca pogodile Pakistan, poginulo je više od 1.300 ljudi, a veliki broj njih ostao je bez krova nad glavom. 

Stručnjaci zza ovu prirodnu katastrofu krive klimatske promene. Generalni sekretar Un Antonio Gutereš pozvao je prošle nedelje ljude da ne okreću glavu zbog problema klimatskih promena.

Zbog ovih katastrofalnih poplava ugroženo je više od 33 miliona ljudi, ili preciznije svaki sedmi stanovnik Pakistana, a o užasu sa kojim su suočeni građani svedoče i mnogobrojni satelitski snimci.

Mnogi ljudi bili su prinuđeni da napuste svoje domove i sa porodicom odu da žive u improvizovanim kampovima. Mnogi svoje skrovište dele sa komšijama, ali i kućnim ljubimcima od kojih se u ovim teškim trenucima ne odvajaju.

Jedna od njih je i Firani Bibi (96), na čijem je licu jasno oslikana njena teška životna priča. Kaže da joj je najteže bilo kada je voda ušla u njenu porodičnu kuću tokom noći.

- Mi smo siromašni, naša kuća je napravljena od blata i cigle - kaže ona.

Ona je tokom ovih poplava zadobila teže povrede, budući da je jedan zid od kuće pao na njene noge. Iako ima velike bolove ona strpljivo čeka i jedino što želi je da se što pre vrati kući.

- Kao da nam je reka prošla kroz kuću, umalo se nismo udavili - kaže ona.

Ona kaže da je njena porodica sada u teškoj situaciji jer su za kratko vreme ostali bez svega. Nemamo ni pijaće vode, ja imam puno bolova. Svi smo zabrinuti i patimo. nemamo para da bilo šta kupimo. Samo sedimo ovde i čekamo, šta nam drugo preostaje? - kaže ona.

U teškoj situaciji je i Arab Katun, majka petoro dece. Kaže da strahuje za život svog muža koji je morao da se odvoji od njih i ostane sa starijim ukućanima.

- Živim u improvizovanom šatoru koji je pun rupa, sunce je zaista jako, moja deca su još mala, Moje najmlađe dete je ozbiljno bolesno zbog dugog boravka na vrućini - kaže ona sa suzama u očima.

I ona se bori da pronađe hranu, a fali im i odeće jer su sa nešto malo stvari u ćžurbi pobegli od poplava.

- Nemamo ništa, sedimo na suncu, odemo da spavamo i onda svane drugi dan. Nemamo hrane ni vode, čak ni jednu kašiku čaja. Ovo ovde je moj šporet ali on je prazan, na njemu je prazan tiganj - pokazuje ona novinarki Sky news-a.

Njihova situacija je toliko teška da nekim danima nemaju šta da jedu.

- Kada deca plaču od gladi i ja plačem, to mi slama srca. Šta mogu da uradim. Mi smo očajni, moj sin je prinuđen da jede blato - kaže ona.

Video: Nismo oka sklopili od straha, voda oko kuće bila je pola metra: Preteška noć iza meštana Brusnika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ima li te

    5. septembar 2022 | 20:53

    Gospode da usmeris ovaj svet pravo, pravdi, da svako zivo bice ima jednake sanse za zivot I ono sto nam zemlja I priroda daju. Umesto sto ratuju I ubijaju da se hrana I novac usmeri gladnima I bespomocnima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA