≫ 

Rešen slučaj ubistva star više od 30 godina pomoću DNK analize: Ubica u međuvremenu poginuo

Da je stejsi živa, danas bi imala 52 godine

  • 0

Inspektori u Džordžiji koristili su tehniku  DNK analize kako bi utvrdili ubicu žene iz Mičigena koja je nestala pre više od trideset godina.

Nestanak Stejsi Lin Čahorski iz Norton Šorsa u Mičigenu prijavljen je još u januaru 1989. godine. Međutim, tek ranije ove godine vlasti su potvrdile kroz novu vrstu analize da telo pronađeno u okrugu Dejd u Džordžiji u decembru 1988. pripada Stejsi. Sada je ista tehnologija korišćena da bi se identifikovao njen ubica. Analiza je pokazala da je osumnjičeni za njenu smrt Henri Fredrik, saopštile su vlasti.

Fredrik, koji je po profesiji kaskader, izgoreo je u saobraćajnoj nesreći na stazi Mirtl Bič u Južnoj Karolini 1999. godine. On bi imao 34 godine u vreme Stejsinog ubistva.

- Ovaj slučaj je ključan jer je to prvi put da znamo da je ova analiza korišćena za identifikaciju i žrtve i ubice u istom slučaju. Istražitelji su na licu emsta pronašli DNK za koji se veruje da pripada ubici, ali godinama rezultate nisu mogčli da povežu ni sa jednom osobom - rekla je specijalni agentkinja FBI-a Keri Farli na konferenciji za novinare.

Nakon što je Stejsino telo identifikovano u martu ove godine, agenti GBI koja je angažovana na slučaju tražila je pomoć FBI-a oko identifikacije ubice.

DNK dokazi sa mesta zločina poslati su u Otram, laboratoriju u Teksasu koja je pomogla da se identifikuju posmrtni ostaci. Naučnici iz Otram-a su sproveli genealošku DNK analizu i uspešno napravili DNK profil za nepoznatog osumnjičenog muškarca, dok su genealozi FBI-a pokrenuli istragu u junu.

Agenti GBI-a su zatim počeli da intervjuišu rođake i prikupljali DNK briseve radi upoređivanja sa profilom, a na kraju su otkrili da se radi o Fredriku, piše ABC news.

On je ranije osuživan za krađu, napad i ometanje službenog lica u službenoj dužnosti, a zbog svega toga je morao da policiji ostavi DNK trag.

- Nije samo tehnologija rešila ovaj slučaj. Odlučnost agenata GBI i FBI da reše slučaj star 33 godine u velikoj emri je uticao na uspešno rešavanje slučaja - saopšteno je.

Stejsini posmrtni ostaci prvobitno su sahranjeni u neobeleženoj grobnici u okrugu Dejd, ali su ove godine vraćeni njenoj porodici u Norton Šors nakon što je identifikovana.

Da je živa, danas bi imala 52 godine.

Video: Pomahnitali kofer pokosio ženu na stepenicama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA