≫ 

Čarls je sada kralj, a evo kada dolazi do zvaničnog krunisanja

Proglašenje će biti u palati Sent Džejms

  • 2
Prince Charles princ Čarls Foto: Tanjug/AP

Čarls, koji je prestolonaslednik od svoje treće godine, postao je kralj odmah nakon smrti svoje majke Elizabete II, a zvanično će biti proglašen na Pristupnom savetu u subotu u 10 časova u palati Sent Džejms, saopštila je Bakingemska palata.

Nakon Saveta za pristupanje uslediće Glavna proklamacija, koja će biti pročitana u 11 sati sa balkona u Sent Džejms palati.

Ovo je prvo javno čitanje Proglasa.

Drugi proglas će biti pročitan u Londonu, na Kraljevskoj berzi, u podne.

Dalje proglase će biti pročitane u Škotskoj, Severnoj Irskoj i Velsu u nedelju u podne.

U znak priznanja novog suverena, zastave će se vijoriti na punom koplja od trenutka glavnog proglašenja u palati Sent Džejms do sat vremena nakon proglašenja u Škotskoj, Severnoj Irskoj i Velsu, nakon čega će se zastave vratiti na pola koplja u tugujući za kraljičinom smrću.

Kraljica na krunisanje čekala 16 meseci

Krunisanje Čarlsove majke Elizabete, kojem su prisustvovali šefovi država iz celog sveta, održano je 16 meseci nakon njenog pristupanja.

Detalji sutrašnje ceremonije tek treba da budu objavljeni, ali ona tradicionalno podrazumeva približavanje povorke erla maršala, a zatim naoružani oficiri u pratnji dva trubača jašu napred i zaustavljaju se kod crvene vrpce. Posle razmene trubačkih poziva, gradonačelnik jaše napred i izaziva rečima: "Ko dolazi tamo?".

Oficir tada odgovara rečima sličnim: "Oružani oficiri Njegovog Veličanstva, koji zahtevaju ulazak u Grad London da bi proglasili Njegovo Kraljevsko Veličanstvo za Kralja Čarlsa III", ako je to ime koje Čarls bira za kralja.

Nakon pročitane naredbe, gradonačelnik izjavljuje: "Primite povorku". Kraljevska povorka ulazi u grad i proklamacija o pristupanju se čita na dva mesta u gradu, a gradonačelnik podiže svoj trorogi šešir da bi pozvao na "tri uzvika za kralja" dok se iz Hajd parka i sa londonskog tornja salutira ispaljujući iz vatrenog oružja.

Video: IN MEMORIAM: Život i karijera kraljice Elizabete II

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA