Ko će sve prisustvovati sahrani kraljice Elizabete? Dolazak jednog lidera se sigurno ne očekuje

Kraljičina sahrana održaće se u ponedeljak, 19. septembra u 11 sati po britanskom vremenu, a prisustvovaće joj neki od najprestižnijih svetskih lidera i političara

  • 2
Kraljica Elizabeta Druga Foto: Tanjug/AP

Smrt kraljice Elizabete Druge potresla je ne samo naciju, već i svet. Njena sahrana biće jedan od najvećih diplomatskih događaja veka.

Bakingemska palata je potvrdila da će njena sahrana biti održana u Vestminsterskoj opatiji u 12 sati po našem vremenu u ponedeljak, 19. septembra.

U pitanju je isto mesto gde se kraljica udala za princa Filipa pre 75 godina, a samo godinu dana ranije odala mu je počast tokom njegove sahrane.

Vestminsterska opatija, koja može da primi do 2.000 ljudi, na dan sahrane kraljice biće puna članova porodice, svetskih lidera, političara, monarha iz drugih zemalja, javnih ličnosti i onih koji su radili sa kraljicom. Svi oni odaće poslednju počast preminulom monarhu.

Sahrani kraljice prisustvovaće oko 500 zvanica iz celog sveta.

Ko će sve prisustvovati sahrani kraljice, a čiji dolazak se ne očekuje?

Porodica

Kraljičina porodica će biti tamo kako bi ispratila majku, baku i prabaku. Njeno četvoro dece - kralj Čarls III, princeza Ana, Vojvoda od Jorka i Princ Edvard biće prisutni, kao i Kamila, kraljica supruga, grofica od Veseksa i njeni unuci i unuke - prinčevi Vilijam i Hari, Piter Filips i Zara Tindal, princeze Beatris i Eugenija, lejdi Luiz Vindzor i vikont Džejms.

Kralj Čarls treći Foto: JOHN SIBLEY / AFP / Profimedia

Supruge svih bližih članova porodice takođe će biti prisutne, uključujući Kejt Midlton i Megan Markl.

Članovi evropskih kraljevskih porodica iz zemalja kao što su Španija, Holandija, Monako, Švedska, Danska, Belgija i Grčka, takođe će odleteti u London na sahranu.

Svetski lideri

Mnogi od svetskih lidera koje je kraljica susrela tokom svoje duge vladavine takođe će biti na sahrani.

Američki predsednik Džo Bajden potvrdio je svoje prisustvo, zajedno sa suprugom Džil Bajden.

Kraljica Elizabeta, Džo Bajden, Kamila Bajden Foto: Tanjug/AP

Vestminsterska opatija će biti toliko puna za događaj da će moći da prisustvuje samo jedan, viši predstavnik svake zemlje i njegov partner, prema dokumentima Forin ofisa do kojih je došao Politico, a za koje Sky News shvata da su tačni.

Zbog toga nije poznato da li će bivši američki predsednici Barak Obama i Donald Tramp, i njihove supruge Mišel i Melanija, koji su takođe upoznali kraljicu, biti prisutni.

Očekuje se da će sahrani prisustvovati i premijerka Velike Britanije Liz Tras, koja je među poslednjima videla kraljicu, kao i sir Kir Starmer.

Premijer Irske Mišel Martin je potvrdio da će putovati u London na događaj, a očekuje se da tamo bude i Nikola Sterdžon, premijerka Škotske.

Evropski lideri koji su potvrdili prisustvo su nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer i italijanski predsednik Serđo Matarela.

Očekuje se da tamo bude i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Među ostalim liderima koji su rekli da će prisustvovati sahrani su premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern, australijski premijer Entoni Albanez, premijer Kanade Džastin Trudo, predsednik Južne Koreje Jun Suk Jeol i predsednik Brazil Žair Bolsonaro.

Japanski car Naruhito kaže da planira da prisustvuje, dok bi japanski premijer Fumio Kišida takođe mogao da prisustvuje, prenose japanski mediji.

Pored lidera i javnih ličnosti, tamo će biti i članovi kraljičinog osoblja, kako bi se oprostili od Elizabete.

Ko možda neće biti na sahrani?

Jedan od svetskih lidera za kojeg se ne očekuje da prisustvuje sahrani jeste ruski predsednik Vladimir Putin.

Iako je izrazio saučešće kralju povodom vesti o kraljičinoj smrti, stalni napadi Kremlja na Ukrajinu čine njegovo prisustvo u Londonu malo verovatnim.

Ne očekuje se prisustvo i kineskog predsednika Si Đinpinga.

Sky News prenosi da pozivnice nisu poslate Rusiji, Belorusiji i Mjanmaru.

Mnogi se takođe pitaju da li će i kraljičini korgiji prisustvovati sahrani. Međutim, pravilo "ne psi" u Vestminsterskoj opatiji potpuno isključuju tu mogućnost.

Video: IN MEMORIAM: Život i karijera kraljice Elizabete II

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA