Kentaur podvarijatna omikrona beleži rast u Evropi: Evo kada bi mogla da postane dominantna

Virusolozi su još početkom leta upozorili na izbijanje ove podvarijante omikrona, koja se brzo širila u Indiji, a onda se proširila i Evropom

  • 4
korona, bolnica Foto: Tanjug/AP

Po podacima iz baze GISAID uočljiv je rast podvarijante BA.2.75 i u zemljama Evrope, objavio je Igor Smolić, sa Instituta za fiziku.

On je na svom Fejsbuk profilu objavio grafikon porasta podvarijante omikrona, poznate kao kentaur, u Velikoj Britaniji i Danskoj.

- U prvih mesec dana od zabeleženog prvog obolevanja od ove podvarijante udeo u Ujedinjenom Kraljevstvu i Danskoj se kretao ispod jednog promila, ali od sredine avgusta svedočimo statistički značajnom rastu - navodi Smolić.

Prema njegovim rečima, oko 1. septembra udeo BA.2.75 među ostalim varijantama i podvarijantama SARS-CoV-2 dostigao je jedan posto, a ukoliko se ovakav trend nastavi, interval dupliranja udela je 14,0 dana (95%CI [11,9-17,1]).

- Može se očekivati da BA.2.75 postane dominantan nekad između polovine novembra i kraja godine, a najverovatnije na samom početku decembra - poručuje Smolić.

Virusolozi su još početkom leta upozorili na izbijanje ove podvarijante omikrona, koja se brzo širila u Indiji, a onda se proširila i Evropom.

Podvarijanta omikrona BA.2.75, koja je dobila nadimak kentaur, prvi put je detektovana u Indiji početkom maja. Slučajevi u Velikoj Britaniji su od tada naglo porasli - i očigledno brže od onih kod izuzetno prenosive varijante BA.5, koja je takođe prisutna u Indiji, i brzo istiskuje prethodno dominantnu varijantu BA.2 u mnogim zemljama.

Ova varijanta je u međuvremenu detektovana u više od 20 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Dansku, Australiju, Nemačku, Kanadu i SAD.

Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti u izveštaju od 8. septembra piše da je BA.2.75 varijanta od interesa.

Video: Objavljeni snimci poziva Vladimira Matijanića bolnici i Hitnoj: Dođite za pet dana!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA