Oglasio se "Putinov kuvar" nakon optužbi za regrutaciju zatvorenika: "Ili će se boriti oni ili vaša deca"

Za Grupu Vagner se smatra da je bliska predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, dok Vlada Rusije tvrdi da Grupa Vagner ne postoji legalno jer su privatne vojske zabranjene u Rusiji

  • 13
Putin, Yevgeny Prigozhin, Jevgenij Prigožin Foto: Alexsey Druginyn / Sputnik / Profimedia

Blizak saradnik Vladimira Putina i vođa takozvane Vagner grupe Jevgenij Prigožin, izazvao je juče veliki bes javnosti, kada je isplivao snimak u kom se vidi kako poziva zatvorenike da se bore u Ukrajini, obećavajući im slobodu nakon šest meseci službe.

- Ako odslužite šest meseci, slobodni ste. Ako dođete u Ukrajinu i odlučite da to nije za vas, pogubićemo vas sami - napisao je Trofimov na Twitteru prevodeći Prigožinove reči.

Ovaj snimak, čiju autentičnost Telegraf nije mogao da proveri, po svemu sudeći, potvrđuje ranije izveštaje The Wall Street Journal-a prema kojima Prigožin, oligarh i bliski saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, regrutuje zatvorenike za učestvovanje u sukobima u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas u redovima Vagnera.

Prigožinova ponuda ruskim zatvorenicima sadrži nekoliko uslova.

- Prvi greh je dezertiranje. Niko se ne povlači, niko se ne predaje, niko ne sme da bude zarobljen. Tokom obuke ćemo vam reći o dve bombe koje morate da imate kod sebe ukoliko vas zarobe - govori on.

Ukoliko prihvate da odu u rat, prema rečima Prigožina, zatvorenici ne smeju da se drogiraju, konzumiraju alkohol, a moraju i da se suzdržavaju od pljačkanja i seksualnih kontakta sa ženama, biljkama, životinjama i drugim muškarcima.

"Putinov kuvar" tvrdi da Vagner prima prijave od muškaraca starosti od 22 do 50 godina, ali prihvata i mlađe pod uslovom da imaju pismo u kojim njihova porodica daje pristanak.

- Dobrodošli su i zavisnici, ali oni će biti podvrgnuti dodatnom monitoringu, što uključuje i detektor laži kako bi se utvrdila njihova stabilnost - govori Prigožin.

On dodaje da mogu da se prijave i seksualni prestupnici.

- Oko njih smo jako oprezni, ali razumijemo da ljudi čine greške - kaže Prigožin.

Prigožin: Ili će se boriti zatvorenici ili vaša deca

Nakon što je isplivao ovaj snimak, on se oglasio i poručio svim kritičarima da ukoliko ne žele da se zatvorenici bore, da će to morati da urade njihova deca, piše BBC.

Grupa Vagner je ruska privatna paravojna organizacija. Za Grupu Vagner se smatra da je bliska predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, dok Vlada Rusije tvrdi da Grupa Vagner ne postoji legalno jer su privatne vojske zabranjene u Rusiji.

Članovi ove grupe učestvovali su u sukobima širom sveta, među kojima i u Ukrajini, Siriji i u nekoliko afričkih država.

Čak je i sam Putin u više navrata isticao da nema nikakve veze sa ovom organizacijom.

Video: Snimak susreta Putina i njegovog najvažnijeg generala privukao pažnju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oki

    16. septembar 2022 | 10:20

    Pa to je kod Amerikanaca odavno

  • Da,da..

    16. septembar 2022 | 11:49

    A ovi ukrosi što ratuju su inžinjeri rade na kompjuterima akademci,hajde bre smešni ste, tuče vas Putin k'o granom...

  • Valjevo

    16. septembar 2022 | 10:17

    Pozdrav braći, ljeto i arbaljeti 🤙

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA