≫ 

Kralj Čarls III dočekao svetske lidere na prijemu uoči kraljičine sahrane: Evo ko sve stiže u London

Očekuje se da će do 500 zvanica iz celog sveta doći u London kako bi prisustvovali prvoj državnoj sahrani od službe ratnog premijera Ser Vinstona Čerčila u januaru 1965. godine.

  • 12

Kralj Čarls III i kraljica supruga Kamila dočekali su kraljevske članove i lidere iz celog sveta u Bakingemskoj palati na poseban prijem uoči kraljičine državne sahrane.

Novi monarh pozdravio je brojne strane dostojanstvenike, uključujući američkog predsednika Džoa Bajdena i njegovu suprugu Džil, koji su odali počast kod kovčega kraljice Elizabete Druge u nedelju popodne u Vestminster holu.

Bajden je kasnije rekao novinarima da ga kraljica podseća na njegovu majku.

prijem uoči sahrane kraljica elizabeta

Džo i Džil Bajden / Foto: Tanjug/AP

Govoreći u kući Lankaster, upitali su ga zašto je napravio poređenje.

- Imala je taj pogled kojim kao da poručuje: "Jesi li dobro? Mogu li nešto da učinim za tebe? Šta ti treba?". Ali takođe i "postarajte se da uradite ono što treba da radite" - našalio se, mašući prstom.

- Govorio sam o tome kako su moji majka i otac mislili da svi, ma ko bili, bez obzira odakle su, zaslužuju da se prema njima postupa dostojanstveno. I to je upravo ono što je ona komunicirala, način na koji je hodala pored svog osoblja, način na koji se ponašala.  Postoji nešto u našem kapacitetu što može učiniti ne samo svet boljim, već i vaš komšiluk, vaše domaćinstvo, vaše radno mesto boljim, i to je ono što mi je ona saopštila i bila mi je čast upoznati je - rekao je Bajden.

 

Prva dama Ukrajine Olena Zelenski razgovarala je sa princezom od Velsa, Kejt Midlton u Bakingemskoj palati poželevši joj dobrodošlicu u London.

Olena Zelenska

Foto: Tanjug/AP

Francuski predsednik Emanuel Makron i njegova supruga Brižit stigli su u London. Oni su ranije poklonili kralju Čarlsu knjigu slika kojom se proslavlja poseta njegove majke Francuskoj tokom njene 70-godišnje vladavine.

Očekuje se da će sahrani prisustvovati i japanska carica Masako i car Naruhito, koji je upoznao njeno veličanstvo dok je studirao na Oksfordu 1980-ih, i španski kralj Felipe i njegova supruga kraljica Leticija.

Španski kralj Filipe VI i kraljica Elizabeta

Španski kralj Filipe VI i kraljica Elizabeta / Foto: Tanjug/AP

Prisustvovaće i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Italije Serđo Matarela, predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer.

Liz Tras, koju je pokojna kraljica pozvala da formira vladu pre manje od dve nedelje, održala je drugu privatnu audijenciju kod kralja u nedelju ujutru pre nego što je prisustvovala prijemu u Bakingemskoj palati.

Lis Trus, Zvaničnici na sahrani kraljice Elizabete

Liz Tras / Foto: Tanjug/AP

Očekuje se da će do 500 zvanica iz celog sveta doći u London kako bi prisustvovali prvoj državnoj sahrani od službe ratnog premijera Ser Vinstona Čerčila u januaru 1965. godine.

Više od 400 volontera Kancelarije za inostrane poslove, Komonvelt i razvoj pomoglo je u koordinaciji ogromnog izazova primanja kraljevskih i svetskih lidera, samo 10 dana unapred - što je ekvivalent stotinama državnih poseta.

Zvaničnici su savetovani da putuju autobusima koje je obezbedila vlada do pogrebne službe sa nepoznate lokacije, umesto da koriste privatna vozila.

Isaac Herzog, Izraelski predsednik, Zvaničnici na sahrani kraljice Elizabete

Isak Hercog, predsednik Izraela / Foto: Tanjug/AP

- Zainteresovana sam da ima toliko buke oko toga, mislim da autobus ne zahteva previše galame. Ovo jednostavno ima smisla - rekla je premijerka Novog Zelanda Džasinda Arden.

Bajdenovi su bili među hiljadama građana koji su u nedelju odali počast kod kovčega.

Nakon kraljičine smrti 8. septembra, američki predsednik je rekao da će "njeno nasleđe biti veliko na stranicama britanske istorije i u priči našeg sveta".

prijem uoči sahrane kraljica elizabeta

Manuel i Brižit Makron / Foto: Tanjug/AP

- U svetu stalnih promena, ona je bila stalno prisustvo i izvor utehe i ponosa za generacije Britanaca, uključujući mnoge koji nikada nisu poznavali svoju zemlju bez nje“- rekao je on u izjavi koju je objavila Bela kuća.

U subotu su lideri Australije, Kanade i Novog Zelanda takođe stajali u tišini dok su odali počast preminulom monarhu u Vestminster holu - najstarijoj zgradi u Vestminsterskoj palati.

Video: IN MEMORIAM: Život i karijera kraljice Elizabete II

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    18. septembar 2022 | 20:42

    Bajdena kraljica podseća na njegovu majku a on ima godina skoro kao kraljica......on mora lupiti ......ili na pod ili rečima......

  • Milko

    18. septembar 2022 | 20:59

    Da li je naš prestolonaslednik pozvan ? S obzirom da mu je ona kuma. Ili će možda njegova milenkost precednik republike Srbije Aleksandar mu to završiti da se ovaj prvi ne troši.

  • Kinšasa

    18. septembar 2022 | 20:54

    Kako da ne dođu,ipak je umro njihov "veliki majstor". I taman da se ustoloči novi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA