Bajden, Makron, japanski car Naruhito: Ko je sve prisustvovao kraljičinoj sahrani u Vestminsterskoj opatiji?

Svi živi bivši premijeri Velike Britanije, uključujući Borisa Džonsona, Terezu Mej, Dejvida Kamerona, Gordona Brauna, ser Tonija Blera i ser Džona Mejdžora, došli su zajedno, neposredno pre Liz Tras

  • 2
Džo Bajden sahrana kraljica Foto: Tanjug/AP

Svetski lideri, uključujući američkog predsednika Džoa Bajdena, predsednika Francuske Emanuela Makrona i brazilskog predsednika Žaira Bolsonara, pridružili su se stotinama drugih na kraljičinoj sahrani.

Bajden je stigao u svojoj limuzini otpornoj na bombe, zvanoj Zver, sa svojom suprugom Džil.

On je sedeo u 14. redu iza poljskog lidera i ispred lidera Češke. Prva dama je sedela pored švajcarske delegacije.

Prisutni su bili i japanski car Naruhito i carica Masako, a ovo je prvi put da je par napustio zemlju od početka pandemije. Tradicionalno, car se drži podalje od sahrana osim svojih roditelja zbog kulturnog verovanja u šintoističku religiju koja smatra da je smrt nečista.

Sahrani je prisustvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić u pratnji partnerke Milice Đurđić.

Ana Brnabić Foto: Printskrin/Youtube/Sky News

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern i njene kolege iz Kanade Džastin Trudo i Australije Entoni Albanez takođe su viđeni kako gledaju unošenje kovčega u Vestminstersku opatiju na početku državne sahrane, prve u Velikoj Britaniji od 1965. godine kada je Vinstonu Čerčilu ukazana počast.

Svi živi bivši premijeri Velike Britanije, uključujući Borisa Džonsona, Terezu Mej, Dejvida Kamerona, Gordona Brauna, ser Tonija Blera i ser Džona Mejdžora, došli su zajedno, neposredno pre Liz Tras.

Tras, koja je prisustvovala sa svojim suprugom Hjuom O'Lirijem, sastala se sa liderima, uključujući premijera Australije Entonija Albanezea i Džasindu Ardern u svojoj privremenoj seoskoj rezidenciji u Čeveningu u subotu i drugim liderima u Dauning Stritu u nedelju.

Među prvim zapaženim licima koja su se pridružila kongregaciji bili su Majkl i Kerol Midlton, baka i deda princa Džordža, kao i brojni članovi vlade i drugi visoki političari, kao što su lider laburista Ser Kir Starmer i gradonačelnik Londona Sadik Kan.

Jedan od prvih članova kraljevske porodice koji je stigao bio je marokanski prestolonaslednik Moulaj Hasan, koji je sa 19 godina predstavljao svog oca kralja Muhameda VI.

Tu su bili i predsednik Irske Majkl Higins, predsednik Saveta EU Čarls Mišel i predsednik Hrvatske Zoran Milanović, kao i predsednik Izraela Isak Hercog i njegova supruga Mišal Hercog.

Pre dolaska kraljevske porodice, koja je pratila kovčeg koji je donešen iz Vestminster hola, u opatiji je vladala tišina osim dalekog zvuka tenora i koraka gostiju koji su još uvek sedeli na početku službe.

Dok su lideri ulazili u opatiju, jedno jedino zvono je zvonilo svakog minuta u znak obeležavanja 96 godina kraljičinog života.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA