≫ 

Makron o ruskim referendumima u ukrajinskim oblastima: "Bilo bi smešno da nije tragično"

Referendum je najavljen u Donjecku, Lugansku, Hersonu i Zaporožju

  • 34
Emanuel Makron Foto: Tanjug/AP

NATO, Bela kuća, kao i mnogi zapadni lideri osudili su nameru Rusije da u četiri oblasti u Ukrajini organizuje referendum o pripajanju.

Francuski predsednik Emanuel Makron referendume je nazvao novom provokacijom Rusije, rekavši da bi ta zamisao bila smešna da nije toliko tragična".

Ceo proces Makron je nazvao parodijom, a zatim je kazao da ta glasanja neće imati pravne posledice i obećao je da će Francuska nastaviti da vojno pomaže Kijevu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da najavljeni referendumi nemaju legitimet i da to predstavlja „novu eskalaciju rata“ ruskog predsednika Vladimira Putina u Ukrajini.

- Ti lažni referendumi nemaju legitimitet i ne menjaju prirodu agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine. Medjunarodna zajednica mora da osudi to flagrantno kršenje medjunarodnog prava i da ojača svoju podršku Ukrajini - napisao je Stoltenberg na Tviteru.

Bela kuća je saopštila da "Rusija na brzinu organizuje lažne referendume".

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan  rekao je da SAD neće priznati te referendume o pripajanju delova Ukrajine Rusiji.

Nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) ocenio je neprihvatljivim organizovanje fiktivnih referenduma.

Podsetimo, separatističke vlasti regiona u Ukrajini koje kontroliše Rusija najavili su danas da će krajem septembra organizovati referendume o pripajanju Rusiji. Referendum je najavljen u Donjecku, Lugansku, Hersonu i Zaporožju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cvetin

    21. septembar 2022 | 10:00

    Smešno bi bilo da niste i vi isto to uradili sa Kosovom. Time ste otvorili pandorinu kutiju.

  • Rastko

    21. septembar 2022 | 09:41

    Sve mora dođe na svoje !

  • 321...

    21. septembar 2022 | 09:23

    Posle današnjeg saopštenja Putina i Šojgua, vidi se koliko su komični Makron i Šolc, možda su i veći komičari od Zelenskog.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA