≫ 

Prve reakcije Zapada nakon Putinovog obraćanja: "Mobilizacija u Rusiji dalja eskalacija sukoba"

Šef Kremlja je najavio delimičnu mobilizaciju i rekao da će mere mobilizacije u Rusiji početi 21. septembra

  • 45
Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin najavio delimičnu mobilizaciju, stigle su i prve reakcije zapadnih zemalja, koji su ovo uglavnom ocenili kao "eskalaciju sukoba".

- Delimična mobilizacija rezervista koju je naredila Rusija, dalja je eskalacija sukoba u Ukrajini, na koju nemačka vlada razmatra svoj odgovor - izjavio je danas nemački vicekancelar Robert Habek.

On je rekao da je to "još jedan loš i pogrešan korak Rusije, o čemu ćemo, naravno, politički razgovarati i konsultovati se o tome kako da odgovorimo", prenosi Rojters.

Ministarka spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Džilijan Kigan komentarisala je Putinovu pretnju Zapadu kao zabrinjavajuću i zastrašujuću dodavši da se u njegovom obraćanju moglo čuti samo još laži.

- To je ozbiljna pretnja, ali pretnja koja je već bila izrečena - rekla je za BBC.

Dodala je da Putinove komentare treba shvatiti ozbiljno i pozvala na smirenost pred njegovom pretnjom da će upotrebiti nuklearno oružje.

- Neke reči su na kraju bile prilično zabrinjavajuće. To je nešto što bismo trebali da shvatimo vrlo ozbiljno jer, znate, mi nemamo kontrolu. Nisam sigurna ni da on ima kontrolu. Mislim, ovo je očigledno eskalacija - dodala je.

Podoljak: "Predvidljivo, rat se ne odvija po planu Rusije"

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak, ocenio je danas da je najavljena delimična mobilizacija u Rusiji "predvidljiv korak" koji će se pokazati krajnje nepopularnim.

Podoljak smatra da se rat u Ukrajini ne odvija prema planu Moskve.

On je u poruci Rojtersu rekao da ruski predsednik Vladimir Putin pokušava da prebaci ma Zapad krivicu za otpočinjanje "ničim izazvanog rata" i za pogoršanje ekonomske situacije u Rusiji.

Kina poziva na dijalog nakon obraćanja Putina

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova danas je, nakon obraćanja ruskog predsednika Vladimira Putina, pozvalo sve strane da se uključe u dijalog i konsultacije i pronađu način za rešavanje bezbednosnih problema svih.

Portpoarol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin naglasio je na brifingu za medije da je stav Kine o Ukrajini "dosledan i jasan", prenosi Rojters.

Video: Snimak Vladimira Putina kada proglašava delimičnu mobilizaciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vasss3

    21. septembar 2022 | 10:06

    Tražili ste gledajte... Što budite Ruskog medveda.. Padaće koliko ja vidim taktičke...

  • Mihajlo

    21. septembar 2022 | 10:33

    A slanje tone i tone oruzja i para Ukrajini nije eskalacija?

  • Ohman

    21. septembar 2022 | 11:25

    Ako se tako nastavi Moskva ce biti izbrisana sa karte.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA