Uragan Fiona prerastao u snažnu oluju: Nastradalo najmanje 8 osoba

U Portoriku, gde je 40 odsto od 3,3 miliona stanovnika ostrva još uvek bez vode, a tri četvrtine bez struje, vlasti pokušavaju da se izbore sa razmerama razaranja i započnu obnovu

  • 0
Portoriko uragan Fiona Foto: Tanjug/AP

Uragan Fiona je danas prerastao u snažnu oluju kategorije 4 i zaputio se ka Bermudskim ostrvima, nakon što je odneo osam života prošavši kroz Dominikansku Republiku i Portoriko i ostavio razorne posledice.

Istražuje se najmanje osam smrtnih slučajeva koje je prouzrokovala Fiona, uključujući i smrt bolesnog četvoromesečnog deteta čija se majka namučila da stigne do bolnice zbog blokiranih puteva, kaže dr Marija Konte Miler, direktorka Instituta za forenzičke nauke.

Američka Federalna agencija za upravljanje vanrednim situacijama do sada je pripisala četiri smrtna slučaja oluji u Portoriku. Peta osoba usmrćena je u Gvadalupu ranije ove nedelje, a muškarac je poginuo kada je poplavljena reka odnela njegovu kuću.

Danas je Fiona duvala brzinom od 215 kilometara na sat i kretala se na sever prema Bermudima, iako trenutna prognoza ne predviđa da će Bermudska ostrva biti direktno pogođena, saopštio je Nacionalni centar za uragane. Meteorološka služba Bermuda izdala je tropsko upozorenje na oluju za arhipelag, koji se nalazi 966 kilometara istočno od američke države Severne Karoline, dok Fiona ide ka zapadu Britanske prekomorske teritorije.

U Portoriku, gde je 40 odsto od 3,3 miliona stanovnika ostrva još uvek bez vode, a tri četvrtine bez struje, vlasti pokušavaju da se izbore sa razmerama razaranja i započnu obnovu, javlja Rojters.

U nedelju u Portoriku, Fiona je izazvala razorne poplave i klizišta na ostrvu, u naredna dva dana dospela je u Dominikansku Republiku, a u petak bi mogla da stigne do istočne obale Kanade .

Za mnoge stanovnike Portorika, sećanje na razaranja uragana Marija iz 2017. još uvek je sveže. Oko 3.000 ljudi je poginulo u toj oluji kategorije 5, koja je ostavila čitavo ostrvo bez struje nedelju dana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA