≫ 

Putin potpisao izmene zakona o vojnom roku: Oštre kazne za one koji odbiju mobilizaciju

 ≫ 

Dezertiranje ili nedolazak na služenje vojnog roka kazniće se zatvorom od pet do deset godina. Štaviše, vojna lica koja su u rezervnom sastavu i pozvana na vojnu obuku snosiće istu odgovornost kao i vojnici po ugovoru

Vladimir Putin

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je paket izmena i dopuna Krivičnog zakona koji se odnosi na služenje vojnog roka.

Paketom izmena i dopuna u zakonik se uvodi novi član „Pljačka“. Za ovo krivično delo biće predviđena kazna zatvora od šest do 15 godina, javlja RIA.

Još jedan novi član je „Dobrovoljna predaja“ - za ovo preti od tri do deset godina godina. Međutim, ako je vojnik, koji je počinio takvo krivično delo prvi put, preduzeo mere za njegovo oslobađanje, vratio se na svoje mesto službe i nije počinio druge zločine u zatočeništvu, onda može biti oslobođen odgovornosti.

Dezertiranje ili nedolazak na služenje vojnog roka kazniće se zatvorom od pet do deset godina. Štaviše, vojna lica koja su u rezervnom sastavu i pozvana na vojnu obuku snosiće istu odgovornost kao i vojnici po ugovoru.

Pored toga, pooštrava se odgovornost za neizvršavanje vojnih naređenja, odbijanje učešća u neprijateljstvima, otpor šefu vojne službe, kršenje pravila službe, gubitak vojne imovine.

Neke izmene se odnose na ispunjavanje ugovora po državnoj narudžbini – za ponovljeno kršenje uslova ugovora preti od četiri do osam godina zatvora, a ako se zadatak ne izvrši ili šteta iznosi najmanje pet miliona rubalja – od pet do deset godina.

Otežavajućom okolnošću smatraće se krivična dela protiv služenja vojnog roka ako su počinjena ne samo u uslovima oružanog sukoba ili neprijateljstava, već iu periodu mobilizacije ili vanrednog stanja, u ratnom periodu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Pacifista

  24. septembar 2022 | 15:35

  Hvala bogu ne živim u Rusiji.

  100
  24

  Podelite komentar

 • bolero

  24. septembar 2022 | 16:00

  Biće to uskoro po onome fašističkome sloganu: "ko nije sa nama protiv nas je." Upregnuće on uskoro sve Ruse da služe njegovim suludim iluzijama.

  80
  30

  Podelite komentar

 • Nenad

  24. septembar 2022 | 15:43

  Kako ide ona stara poslovica : Pas se na silu u lov ne goni.

  60
  13

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima