"Putinov kuvar" potvrdio da je osnovao zloglasnu Vagner grupu

Prigožin priznao da je 2014. godine stvorio Vagner grupu

  • 5
Putin, Yevgeny Prigozhin, Jevgenij Prigožin Foto: Alexsey Druginyn / Sputnik / Profimedia

Biznismen Jevgenij Prigožin, koji slovi za bliskog saradnika ruskog predsednika i kojeg nazivaju "Putinov kuvar", priznao je da je 2014. godine stvorio grupu, kasnije nazvanu „Vagner”, napominjući da se zahvaljujući "njihovoj hrabrosti sudbina DNR i LNR radikalno promenila, a narodi Sirije, drugih arapskih, afričkih i latinoameričkih zemalja su dobili zaštite".

Prigožinov komentar je objavljen na društvenoj mreži VKontakte na stranici njegove kompanije Concord.

- Te 2014. godine, kada je počeo genocid nad ruskim stanovništvom Donbasa, kada je Rusija uhvatila poslednji voz i uspela da blokira dolazak ukrajinske vojske na Krim, ja sam, kao i mnogi drugi biznismeni, otišao na poligon gde su se okupili „kozaci“, koji su pokušavali da prosipaju novac, kako bi regrutovali grupu koja bi išla da štiti Ruse, ali sam brzo shvatio da su, među svim tim „kozacima“ i ostalim paravojnim drugovima, polovina prevaranti, a polovina onih koji uzimaju novac su unajmljivali dobrovoljce slali ih gole i bosonoge u smrt - naveo je Prigožin u komentaru.

On je dodao da je i sam doleteo na jedan od poligona, gde je očistio staro oružje, sredio pancire i pronašao specijaliste koji bi mogli da pomognu, prenosi RIA.

- Od tog trenutka, 1. maja 2014. godine, rođena je grupa patriota, koja je kasnije dobila ime BTG „Vagner“. Isključivo zahvaljujući njihovoj hrabrosti postalo je moguće oslobođenje luganskog aerodroma i mnogih drugih teritorija, a sudbina LNR i DNR se iz korena promenila - navodi se u poruci.

Prigožin je primetio da su nakon toga, osam godina, "mnogi pokušavali da pronađu prljavštinu na Vagner grupi, dok su sami članovi grupe znali samo jedno - da se bore, da štite obespravljene, da stanu do smrti na strani dobra i pravde".

- Ponosan sam što sam uspeo da odbranim njihovo pravo da zaštite interese svoje zemlje. Bilo je teških i veoma teških vremena, svaki pas je pokušavao da ih izbalavi, a kao što znate, meni su prepisivali sve moguće grehe - dodao je on.

Video: Ponovo Putinove nemirne noge: Mnogi spekulišu da njegovi pokreti ukazuju na bolest

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    26. septembar 2022 | 10:05

    BRAVO ZA PRIGOŽINA. ŽIVELA RUSIJA, ŽIVEO PUTIN, ŽIVELA SRBIJA.

  • Aca

    26. septembar 2022 | 10:09

    Živeo 100 godina i čuvao Putina i Rusiju!!

  • Z

    26. septembar 2022 | 10:19

    Što je zloglasan, a za Azov i SS nikad niste napisali "zloglasna"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA