≫ 

Bloger šokirao rusku javnost: Čekaju nas teške borbe, a naše vojne fabrike bankrotiraju i rasprodaju se

Ribar je u jednoj od poslednjih objava govorio o vojnim fabrikama i likvidacija odbrambenih preduzeća tokom specijalne vojne operacije

  • 10
Ukrajina Rusija Donjeck Lugansk vojska kriza Foto: Tanjug/AP

Od početka specijalne operacije ruske vojske, takozvani ratni blogeri postali su značajan izvor informacija o sukobima u Ukrajini i sakupili su neverovatan broj pratilaca na Telegramu. Među najistaknutijim anonimnim kanalima je Ribar (Rybar), koji je nedavnom objavom šokirao rusku javnost.

Ribar ima skoro 900.000 pratilaca na Telegramu. Ovaj kanal objavljuje mape visokog kvaliteta sa fronta, kao i fotografije i snimke posledica borbe. Često kritikuje Kremlj i rusko ministarstvo odbrane.

Ribar je u jednoj od poslednjih objava govorio o vojnim fabrikama i likvidacija odbrambenih preduzeća tokom specijalne vojne operacije.

- U pozadini brojnih zahteva da se privreda mobiliše i prebaci na vojnu osnovu, vesti o bankrotu i prodaji imovine odbrambenih kombinata zvuče apsolutno fantastično. Ovaj proces, naravno, nije počeo juče i traje već nekoliko godina - piše ruski bloger.

Međutim, kako navodi dalje, "takvi procesi su iznenađujući sedam meseci nakon početka specijalne vojne operacije i naizgled očiglednih problema sa nedostatkom proizvodnih kapaciteta vojno-industrijskog kompleksa".

On dalje navodi spisak fabrika koje su trenutno u likvidaciji:

  • 50. Fabrika za popravku automobila, Rostov na Donu
  • 258. remontno postrojenje za dopunu i transport goriva, Batajsk
  • 751. remontna fabrika, Rostov, Jaroslavska oblast
  • 5. Centralna fabrika za popravku automobila, Jekaterinburg
  • 88. Centralna fabrika za popravku automobila, Čita
  • 15. Centralna fabrika za popravku automobila, Novosibirsk
  • 172. Centralna fabrika za popravku automobila, Voronjež
  • 9. Centralni auto-remont, Saratov i Engels
  • 487. Centralna fabrika za popravku automobila, Republika Baškortostan
  • 81. Centralna inženjerska baza, Jaroslavska oblast
  • 1. Projektantsko-fortifikacioni biro, Moskva
  • 85. fabrika za remont, Brjansk
  • 261. remontna fabrika, Novgorod.

Ribar dodaje da ovo nije potpuna lista umirućih odbrambenih preduzeća, ali da želi da se na njima posebno zadrži.

- Svi su pripadali preduzeću "Spetremont", pod kontrolom Ministarstva odbrane, koje se, teoretski, bavi popravkom i modernizacijom oklopnih vozila. Ali efikasnost je, blago rečeno, diskutabilna - ističe on.

Ovaj anonimni bloger dodaje kako je ministar odbrane Sergej Šojgu 2017. godine izjavio u Državnoj dumi da je Spetremont dužan Ministarstvu odbrane.

- U 2012-2013, preduzeća podholdinga trebalo je da isporuče oko 22.000 jedinica vojne opreme u vrednosti od 12 milijardi rubalja. Međutim, to se nije dogodilo - piše dalje on.

Ribar dodaje kako je "očigledno nakon toga odlučeno da se ova preduzeća prenesu na Rostec AD".

- Ali ni državna korporacija nije mogla jasno da odgovori na pitanje o njihovim izgledima. Kao rezultat toga, samo jedno od čitave liste preduzeća imalo je sreće - 258. remontna fabrika u Batajsku, gde će Rostvertol napraviti stanicu za testiranje leta. Ostale fabrike prodaju unikatnu opremu u bescenje, a iskusni kadrovi se otpuštaju. Ovaj proces prate korupcionaški skandali - ističe on.

Ribar zatim navodi nekoliko primera ovih skandala.

- Andrej Jakovljev, bivši direktor 88. centralne autoremontne fabrike iz Čite, uhapšen je 2015. godine zbog organizovanja kriminalne zajednice. Na njegovo mesto postavljen je Sergej Čadajev, koji je, kako kažu, rasprodao ceo fond za remont fabrike. 9. centralni auto-remont je proizvođač jedinstvenog keramičkog oklopa za vojnu opremu. Ali vojni kupci su odbili usluge fabrike, a njen sopstveni sindikat je bankrotirao - navodi on.

Ribar dodaje kako većinu fabrika čeka rasprodaja opreme, sečenje svih metala i preprofilisanje u magacine, tržne centre, poslovni prostor itd.

- Možda i potpuno rušenje i izgradnja LCD-a na njihovom mestu. I to sada, u uslovima izuzetno hitne potrebe za vojnom opremom u pozadini neprijateljstava - ističe on.

Ribar na kraju zaključuje da su sva ova preduzeća danas od vitalnog značaja za povećanje odbrambenih sposobnosti zemlje.

- Ali pošto odluku o njihovom očuvanju nikada nije donelo rusko Ministarstvo odbrane, najverovatnije, mi, naivni blogeri, ne razumemo ništa o tome: uostalom, tamo, na vrhu, oni bolje znaju šta je potrebno, a šta ne, za potrebe vojno-industrijskog kompleksa, zar ne? - zaključuje bloger.

Informacije koje je izneo nije bilo moguće nezavisno proveriti, a njegov post privukao je veliki broj komentara.

Video: Rupe na krovovima, okolo dim: Satelitski snimci otkrivaju kako izgleda nuklearna elektrana Zaporožje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA