≫ 

Želimir iz Hrvatske će dočekati uragan Jan na Floridi: "Grobna je tišina. I da želimo, ne možemo da odemo"

Uragan Jan približava se u sredu Floridi, a stanovnici floridske obale Meksičkog zaliva ispraznili su police s namirnicama, zatrpali prozore daskama i evakuišu se u skloništa

  • 7
Uragan Jan Kuba Foto: Tanjug/AP

Želimir Mrgan, Brođanin koji živi na Floridi rekao je za 24 sata.hr da su uoči uragana Jan na prozore stavili zaštite, koje bi u slučaju da vetar nanese granje i druge predmete zaštitile staklo.

- Ide idirektno na nas, evakuisano je sve što je uz obalu, Od Majamija do Tampe, oko 2,5 miliona ljudi. I da želimo da odemo više ne možemo, nema letova, a još ranije su rasprodate sve karte. Putevi su zakrčeni, za izlaz iz Tampe prema severu treba tri do pet sati. Ostajemo u kući, ovo predugo traje, kao nikada do sada - rekao je Želimir Mrgan, Brođanin koji živi na Floridi.

- Kupili smo osnovne namirnice, vodu, testeninu, opskrbili smo se malim akumulatorima, baterijskim lampama, jer sigurno će biti prekid električne energije. More ne može doći do nas jer smo mi više u brdu, ali se plašimo drveća u blizini kuća - dodao je.

- Napolju pada lagana kišica, još je mrak, grobna tišina, ništa se ne čuje...ne radi se pa nema ni automobila, vetar je slab, nešto se oseća u vazduhu, ne palimo TV jer previše je informacija, svaka tv kuća ima svoje viđenje pa to pomalo zbunjuje – kaže Želimir i dodaje da su na prozore stavili zaštite, koje bi u slučaju da vetar nanese granje i druge predmete zaštitile staklo.

Uragan Jan približava se u sredu Floridi, a stanovnici floridske obale Meksičkog zaliva ispraznili su police s namirnicama, zatrpali prozore daskama i evakuišu se u skloništa.

Jan je ojačao u izuzetno opasan uragan 4. kategorije, saopštio je u sredu američki Nacionalni centar za uragane (NHC). Kasnije je, međutim, objavio da se očekuje se da će Jan malo oslabiti kad stigne na kopno.

NHC je naveo da se Jan kreće oko 130 kilometara jugozapadno od Punta Gorde na Floridi s udarima vetra od 250 kilometara na sat.

Video: Uragan Ijan hrli ka Floridi: Staletiski snimci kretanja stravičnog nevremena

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA